W przeszłości pączki na Tłusty Czwartek nadziewało się słoniną, boczkiem i mięsem. Dziś pączki nadziane są głównie marmoladą, budyniem lub innym słodkim kremem, a do tego obficie polukrowane lub oprószone cukrem pudrem.
Choć coraz bardziej popularne robią się pączki pieczone w piekarniku, to jednak oryginalna wersja jest zdecydowanie lepsza.
Zaraz po pączkach stoją faworki, kruche chrupiące lub miękkie drożdżowe, w zależności jakie kto lubi.
Coraz częściej w naszych polskich domach goszczą także przysmaki z różnych stron świata, jak np. pączki hiszpańskie (znane również jako koła alpejskie), czy diples.
Zebrałam kilka propozycji, które warto w tym czasie wypróbować.
Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym
Składniki (na około 20 sztuk):
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
60 g cukru
60 g masła
2 jajka
1 łyżka spirytusu (można zastąpić wódką lub octem)
marmolada
smalec do smażenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok żurawinowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową).
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Serowe mini pączki
Składniki:
500 g białego sera w kostce
500 g mąki pszennej
50 g cukru
200 g waniliowego serka homogenizowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu
4 żółtka
kilka kropel aromatu cytrynowego
tłuszcz do głębokiego smażenia (najlepiej olej rzepakowy)
Przygotowanie:
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być).
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty).
Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pączki oprószamy cukrem pudrem.
Faworki na serku homogenizowanym
Składniki (na około 25 sztuk):
200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
1 łyżka cukru
100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 żółtka
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy je jak najcieniej na lekko podsypanej mąką stolnicy. Następnie ostrym nożem kroimy na paski o wymiarach ok. 3x7 cm.
Każdy pasek nacinamy lekko na środku i przeplatamy przez powstałą dziurkę jeden z końców.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Po upieczeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pączki hiszpańskie
Składniki:
Pączki:
250 ml wody
60 g masła lub margaryny
150 g mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
olej do głębokiego smażenia
Lukier:
cukier puder
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do rondla, dodajemy masło lub margarynę i szczyptę soli. Zagotowujemy i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu.
Do gotującej się wody z tłuszczem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty. Smarujemy lekko olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy porcję ciasta tworząc koła.
Pączki kładziemy na rozgrzanym oleju papierem do góry. Po ok. minucie usuwamy papier z ciastka i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone wyciągamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Diples - greckie faworki
Składniki:
Faworki:
250 g mąki pszennej
2 jajka
50 ml soku z pomarańczy
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
olej do głębokiego smażenia
Polewa miodowa:
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, sodę i wbijamy jajka. Mieszamy.
Do lekko wymieszanej masy dodajemy sok z pomarańczy i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty o wielkości ok. 4 x 9 cm.
Każdy prostokąt zwijamy w rulon i smażymy w głębokim oleju przez ok. 1 minutę z każdej strony. Wyciągamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Jeszcze ciepłe polewamy podgrzanym miodem i posypujemy cynamonem.
Pieczone oponki
Składniki:
500 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
50 g rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru z wanilią
2 jajka
Lukier:
cukier puder
syrop blue curacao
kolorowe posypki
Przygotowanie:
Z drożdży, 50 ml mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukry, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Lekko wyrabiamy, po czym dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ok. 5 minut.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wykrawamy koła, a w nich kieliszkiem mniejsze kółka.
Gotowe oponki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i syropu curacao, wierzch posypujemy dowolną posypką.