Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

Już pewnie macie wszystko przygotowane do Wigilii? Ja będę gościć jutro na dwóch wigiliach, więc sama nie przygotowuję jako takiej kolacji...

Ale wiadomo, że coś do jedzenia w domu musi być:) Jako, że w tym roku nie musiałam duzo gotować, zajęłam się przyjemniejszymi sprawami. Dostałam ostatnio świetną formę, więc postanowiłam ją wypróbować właśnie teraz. Dzięki niej powstało fajne miasteczko, które ozdobiłam i jutro zaniosę jako prezent na Wigilię.

 

Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

Składniki

140g masła,

3 jajka,

100g cukru,

 1 cukier waniliowy,

2 łyżki przyprawy do piernika,

180g mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli,

pisaki cukrowe dr.Oetker

Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie masy. Napełniać forme do wysokości 3/4, piec 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu i wystygnięciu dekorować pisakami.

 

Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

 

Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

 

Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

 

Upiekłam też piernik, a sernik się piecze:)

 

Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

Składniki


         2 szklanki niepełne mąki,

        1/2 szklanki cukru,

        3/4 szklanki miodu,

        125 g masła lub margaryny,

        3 szt jajka,

        3 łyżki śmietany 12%,

        1,5 łyżeczki soday oczyszczonej,

        2 łyżki Przyprawy do piernika,

        2 łyżki kakao,

        1 szt galaretka brzoskwiniowa,

        350 g powidło śliwkowe,

        1 polewa czekoladowa

     

    Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodawać powoli żółtka, miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą oraz śmietaną. Utrzeć masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wlać do dużej keksówki-30cm, piec ok. godzinę w 170 stopniach. Powidło zagotować, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Przestudzić.Piernik wystudzić, przeciąć na połowę, posmarować przestudzonym powidłem. Przełożyć, polać czekoladą, ozdobić wg uznania.Pycha.Smacznego!

     

     

    Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

    ACH TE ŚWIĘTA!!! TYLE ROBOTY, ALE JAKIEJ PRZYJEMNEJ!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak