Święta tuż tuż- część 5 - dzień przed Wigilią

Ale wiadomo, że coś do jedzenia w domu musi być:) Jako, że w tym roku nie musiałam duzo gotować, zajęłam się przyjemniejszymi sprawami. Dostałam ostatnio świetną formę, więc postanowiłam ją wypróbować właśnie teraz. Dzięki niej powstało fajne miasteczko, które ozdobiłam i jutro zaniosę jako prezent na Wigilię.
Składniki
140g masła,
3 jajka,
100g cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki przyprawy do piernika,
180g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
pisaki cukrowe dr.Oetker
Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie masy. Napełniać forme do wysokości 3/4, piec 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu i wystygnięciu dekorować pisakami.
Upiekłam też piernik, a sernik się piecze:)

Składniki
2 szklanki niepełne mąki,
1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki miodu,
125 g masła lub margaryny,
3 szt jajka,
3 łyżki śmietany 12%,
1,5 łyżeczki soday oczyszczonej,
2 łyżki Przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao,
1 szt galaretka brzoskwiniowa,
350 g powidło śliwkowe,
1 polewa czekoladowa
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodawać powoli żółtka, miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą oraz śmietaną. Utrzeć masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wlać do dużej keksówki-30cm, piec ok. godzinę w 170 stopniach. Powidło zagotować, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Przestudzić.Piernik wystudzić, przeciąć na połowę, posmarować przestudzonym powidłem. Przełożyć, polać czekoladą, ozdobić wg uznania.Pycha.Smacznego!
ACH TE ŚWIĘTA!!! TYLE ROBOTY, ALE JAKIEJ PRZYJEMNEJ!