Święta tuż tuż…ozdoby z kuchni

Tradycja Bożonarodzeniowa sięga IV wieku, święto liturgiczne w dniu 25 grudnia jest raczej symboliczną datą upamiętniającą narodziny Jezusa, gdyż faktyczna data Jego urodzin nie jest znana. W XVII wieku zaczęła kształtować się tradycja jaką znamy do dziś, czyli spotkania z rodziną przy wspólnych stołach, zwłaszcza wigilijnym. Na takim stole nie może zabraknąć 12 potraw, opłatka i pustego nakrycia dla zbłądzonego wędrowca. Jednak ze świętami wiążą się też inne tradycje – śpiewanie kolęd, ubieranie choinki, a wcześniej przygotowywanie ozdób Bożonarodzeniowych.
Owszem możemy kupić gotowe w sklepie, ale w każdej kuchni znajdą się rzeczy, z których możemy wyczarować ozdoby jedyne w swoim rodzaju.
z mąki i soli mozemy zrobić masę solną:
przepis podstawowy 200g mąki, 200g soli i woda.Musimy zrobić elastyczne ciasto.Jeśli chcemy,by szybciej masa schła, do mąki i soli dodajemy 2 łyżki kleju do tapet. Masę zagniatamy, formujemy dowolne wzory a następnie ozdabiamy - ja maluję lakierami do paznokci:
a tak wygladają nie pomalowane:
inne ozdoby z kuchni? Przede wszystkim z makaronu.Mozna wyczarować na prawdę fajne rzeczy. Makaron lepimy do siebie i później malujemy farbą w sprayu:
Doskonałymi ozdobami są też pierniczki, w tym roku jeszcze nie zrobiłam,ale w zeszłym owszem.
a tu znajdziecie przepis https://www.doradcasmaku.pl/przepis/81730/pierniczki.html
Piękną ozdobą choinki są też suszone plastry pomarańczy:
Więc zamiast do sklepu - zapraszam do kuchni:)