Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Święta na słodko, czyli kilka propozycji sernika :)

Wiadomo nie od dziś, że żadne święta nie obejdą się bez przynajmniej jednego ciasta, więc dzisiaj kilka moich propozycji na sernika, czyli ciasto, które można upiec lub przygotować na zimno. Obie wersje mi odpowiadają i bardzo smakują :)

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Bardzo lubię piec i przygotowywać na zimno serniki, bo daje mi to możliwość po raz kolejny wypróbowania nowego połączenia, nowych proporcji i innego, zazwyczaj owocowego dodatku. Mam jeden przepis na tradycyjnego sernika, który jest na tyle prosty, że mój syn już samodzielnie je piecze i to z powodzeniem. Natomiast ja chciałabym dzisiaj zaproponować te ciasta, które chyba jednak lepiej się prezentują od "tradycji". Dodam jeszcze tylko, że od jakiegoś czasu jestem zdecydowana fanką serników bez pieczenia, bo wg mnie są po prostu smaczniejsze. A to ze względu na możliwość dodania świeżych owoców, co dodatkowo podnosi walory smakowe takiego ciasta. I jeszcze jedno. Kiedyś piekłam serniki ze "zwykłego" sera, natomiast teraz oprócz tradycyjnego białego sera, często korzystam z gotowych serów mielonych zazwyczaj sprzedawanych w wiaderku, które mają waniliowy lub naturalny smak. Poza tym mascarpone czy ricotta to także nowość jeśli chodzi o główny składnik. Nowość jednak bardzo smaczna i godna polecenia :)

Najpierw propozycja sernika z czekoladą :) Oto lista składników:

Spód

herbatniki ciemne 350 g
masło 120 g

Masa serowa

ser z wiaderka naturalny 400 g
śmietana kremowa 30% 350 ml
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
biała czekolada 200 g
czekolada mleczna 100 g
żelatyna 3 łyżeczki
gorąca woda 3 łyżki

Polewa

czekolada gorzka 50 g
masło 1 łyżka

Święta na słodko, czyli kilka propozycji sernika :)

Herbatniki miksujemy w blenderze w taki sposób, by powstał miał. Masło topimy i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Wykładamy nimi dno tortownicy i chowamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser miksujemy z cukrami. Następnie łączymy go ze śmietaną, ostudzoną czekoladą i żelatyną. Całość szybko, ale dokładnie mikserem na małych obrotach łączymy. Na końcu dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę i łyżką mieszamy. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód. Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej i przyozdabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 5-6 godz. A potem już tylko mocna kawa i porządny kawałek ciasta... :)

SMACZNEGO!

 Czas na sernik z owocami, czyli brzoskwiniowy sernik :) Oto lista składników:

Spód

herbatniki 200 g
masło 100 g

Masa serowa

ser z wiaderka naturalny 1000 g
żelatyna 20 g
cukier 7 łyżek
brzoskwinie w puszce 3-4 połówki

Masa brzoskwiniowa

brzoskwinie w puszce 2 puszki
galaretka brzoskwiniowa 2 szt

Wykończenie ciasta

galaretka wiśniowa 1/2 szt
śmietana 30 % 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Święta na słodko, czyli kilka propozycji sernika :)

Herbatniki (najlepiej jakby były ciemne ) miksujemy w blenderze. Masło topimy i łączymy ze zmiksowanymi ciastkami. Tak przygotowanym "ciastem" wykładamy dno okrągłej tortownicy (śr. 26 cm) i chowamy do lodówki. Owoce bardzo dokładnie odsączamy z soku. 3-4 połówki owoców kroimy w kostkę. W dużej misce mikserem ser łączymy z cukrem. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżką sera hartujemy żelatynę, która następnie przelewamy powoli do pozostałego sera i miksujemy dokładnie, aby nie powstały grudki. Do sera dodajemy pokrojone owoce i łyżką delikatnie mieszamy. Tortownicę wyciągamy z lodówki i przelewamy do niej, na ciasteczkowy spód, masę serową. Ponownie chowamy do lodówki, aby masa stężała. Pozostałe owoce miksujemy na mus. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, po czym przestudzone łączymy z owocowym musem. Na stężoną masę serową przelewamy ostudzony mus owocowy. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, a gdy zacznie tężeć przelewamy ją na mus owocowy, który już powinien być stężony. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym i szprycą stroimy ciasto. Ciasto najlepiej na całą noc schować do lodówki, a na drugi dzień zajadać się do woli :)

I ponownie wersja z owocami, czyli sernik z musem borówkowym :) Oto lista składników:

Spód

herbatniki maślane 200 g
masło 8 g

Masa serowa

twaróg 500 g
serek mascarpone 500 g
cukier 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt
jaja 5 szt
śmietana 18 proc 150 g

Mus borówkowy

borówki 300 g
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżki
żelatyna 1 łyżka
śmietana 30 % 1/2 l
cukier puder 5 łyżek

 Święta na słodko, czyli kilka propozycji sernika :)

Ciasteczka miksujemy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, przekładamy ciastka i mocno uklepujemy na dnie. Do miski przekładamy sery, budyń i cukier. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jaju stale miksując. Tak przygotowaną masę serową przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 min, następnie temp. zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez ok. 90 min. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Po wierzchu ciasta rozprowadzamy śmietanę 18% i jeszcze pieczemy przez ok. 15 min. Po upieczeniu ciasto studzimy. Borówki wsypujemy do garnka i podgrzewamy przez ok. 3-4 min. Następnie je miksujemy, by potem przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się skórek. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i cukier wanilinowy, mieszamy. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody przez ok. 10 min., następnie podgrzewamy i dodajemy 2 łyżki musu borówkowego. Łączymy z pozostałym musem. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru pudru. Na koniec powoli dodajemy mus i delikatnie całość mieszamy. Tak przygotowany mus równomiernie przelewamy na ostudzone ciasto, które powinno w lodówce przeleżeć całą noc... :)

SMACZNEGO!

I jeszcze sernik z winogronami, czyli szybkie ciasto bez pieczenia :) Oto lista składników:

Spód

herbatniki 250 g
masło 2 łyżki

Masa serowa

galaretka cytrynowa 1 szt
woda 1/2 szklanki
ser z wiaderka naturalny 600 g
śmietana 30 % 300 ml
cukier puder 2 łyżki

Owoce

winogrona czerwone 300 g
winogrona 300 g

Święta na słodko, czyli kilka propozycji sernika :)

Najpierw gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej galaretkę i studzimy. Masło topimy i dodajemy do zmiksowanych ciemnych herbatników, łączymy. Tortownicę wykładamy przygotowanymi ciastkami i chowamy do lodówki. Ser miksujemy z pudrem, następnie wlewamy kremówkę i dalej miksujemy przez ok.1-2 min. Pod koniec wlewamy ostudzoną galaretkę i szybko ze sobą połączymy. Kilka umytych owoców odkładamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na pół i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.  Tak przygotowany serem przelewamy na schłodzony spód, dekorujemy pozostałymi winogronami i chować do lodówki do czasu, aż masa serowa stężeje. A potem już tylko delektujemy się smakiem... :)

SMACZNEGO!

Na dzisiaj tyle, w kolejnym wpisie jeszcze kilka dodatkowych propozycji, które serdecznie polecam :)

VioletoweKucharzenie 22.12.2014 15:36
o mama mijo jak tu pięknie i pysznie! Rewelacyjne ciasta. Mnie zaciekawił ten brzoskwiniowy bo ma piękny mus.
Malinka 19.12.2014 22:48
Dziękuję bardzo i polecam :)
Kuchnia Marty 19.12.2014 22:45
Mmm... jak tu pysznie i słodko! Uwielbiam serniki, a u Ciebie jest w czym wybierać :)
Malinka 19.12.2014 22:24
Jutro tez jakiś zrobię, tak, że zapraszam serdecznie :)
Christopher 19.12.2014 22:19
No,no poszalałaś sernikowo. Ale zrobiłem się głodny...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak