Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Światowy dzień pizzy...

Obchodzimy go raz w roku- 9 lutego, ale ja uwielbiam pizzę i mogłabym go świętować codziennie.

 

O smaku tego typowo włoskiego dania decydują: ciasto, sos i oczywiście dodatki. Można ją przyrządzić z warzywami, mięsem, wędliną, owocami morza, ale także na słodko- z czekoladą i owocami. W jednej z pizzerii spotkałam się z propozycją pizzy z parówkami i frytkami, ale jakoś nie mam odwagi spróbować, więc nie mogę powiedzieć czy jest godna polecenia…
 

Sama też często przygotowuję pizzę, bo jest nie tylko szybka, ale i pyszna. Ciasto wyrabiam zazwyczaj ze świeżych drożdży, ale zdarza mi się też użyć suszonych- zwłaszcza, gdy nie mam zbyt dużo czasu, ponieważ nie muszę wtedy przygotowywać zaczynu i czekać, aż urosną.
 

Ciasto ze świeżymi drożdżami przygotowuję z:

2,5 szklanki mąki pszennej

250 ml mleka

4 dag drożdży

2 łyżki oleju rzepakowego

 

Drożdże kruszymy, zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy pozostałe mleko, 2 łyżki oleju i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosło.

 

Do przygotowania ciasta z suszonych drożdży potrzebne nam są natomiast:

 

2,5 szklanki mąki pszennej

250 ml mleka

1 paczka drożdży w proszku

2 łyżki oleju rzepakowego

 

Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.

 

Przygotowując sos pomidorowy, z reguły używam:

 

1 słoiczka koncentratu pomidorowego

3 duże ząbki czosnku

1 garść świeżej bazylii

Sól 

pieprz

 

Liście bazylii płuczemy, drobno siekamy, dodajemy do koncentratu pomidorowego. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do koncentratu wraz z 3-4 łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
 
 

Z uwagi na fakt, że nie lubię nudy w kuchni, najbardziej szaleję zawsze z dodatkami i praktycznie za każdym razem przygotowuję inną pizzę.
 

Do przyrządzenia pizzy z salami, rukolą i papryką potrzebne nam są:

2,5 szklanki mąki pszennej

250 ml mleka

1 paczka drożdży w proszku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 duże ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

20 dag salami (ja użyłam z serem)

10 dag rukoli

1/2 żółtej papryki

1/2 czerwonej papryki

10 dag mozzarelli

7-8 dag sera żółtego

kilka łyżek oleju rzepakowego

pieprz

Sól

 

Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o boku 28 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy salami w cienkich plasterkach, pokrojone w cienkie paseczki obie papryki oraz pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, tzn. do czasu aż ser się rozpuści.

 
Światowy dzień pizzy... 
 

Miłośnikom sera z niebieską pleśnią polecam pizzę z gorgonzolą i kiełbasą, do której przygotowanie potrzebne są:

2,5 szklanki mąki pszennej

250 ml mleka

1 paczka drożdży w proszku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 duże ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

pieprz

Sól

2 kiełbasy wieruszowskie

15 dag gorgonzoli

10 dag sera żółtego

1/2 czerwonej papryki

kilka łyżek oleju rzepakowego

 

Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną w cienkie paski kiełbasę, ser gorgonzola oraz czerwoną paprykę, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni.

 Światowy dzień pizzy...

Polecam także pizzę z rukolą i prosciutto. Do jej przyrządzenia potrzeba:

2,5 szklanki mąki pszennej

250 ml mleka

1 paczka drożdży w proszku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 duże ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

pieprz

Sól

15 dag prosciutto

10 dag rukoli

15 dag mozzarelli

7-8 dag sera żółtego

kilka łyżek oleju rzepakowego

 

Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 190-200 stopni. Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, tzn. tylko do czasu aż ser się rozpuści.

Światowy dzień pizzy... 

Więcej propozycji przygotowania pizzy znajdziecie w mojej księdze, kolejne pojawią się w niej zapewne już niebawem :-D

 

Życzę SMACZNEGO J

 

 

 

Cynowa_Beata 08.02.2012 22:26
Ja lubię pizze na bardzo bardzo cieniutkim cieście :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak