O smaku tego typowo włoskiego dania decydują: ciasto, sos i oczywiście dodatki. Można ją przyrządzić z warzywami, mięsem, wędliną, owocami morza, ale także na słodko- z czekoladą i owocami. W jednej z pizzerii spotkałam się z propozycją pizzy z parówkami i frytkami, ale jakoś nie mam odwagi spróbować, więc nie mogę powiedzieć czy jest godna polecenia…
Sama też często przygotowuję pizzę, bo jest nie tylko szybka, ale i pyszna. Ciasto wyrabiam zazwyczaj ze świeżych drożdży, ale zdarza mi się też użyć suszonych- zwłaszcza, gdy nie mam zbyt dużo czasu, ponieważ nie muszę wtedy przygotowywać zaczynu i czekać, aż urosną.
Ciasto ze świeżymi drożdżami przygotowuję z:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
4 dag drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
Drożdże kruszymy, zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy pozostałe mleko, 2 łyżki oleju i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosło.
Do przygotowania ciasta z suszonych drożdży potrzebne nam są natomiast:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 paczka drożdży w proszku
2 łyżki oleju rzepakowego
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.
Przygotowując sos pomidorowy, z reguły używam:
1 słoiczka koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
1 garść świeżej bazylii
Liście bazylii płuczemy, drobno siekamy, dodajemy do koncentratu pomidorowego. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do koncentratu wraz z 3-4 łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Z uwagi na fakt, że nie lubię nudy w kuchni, najbardziej szaleję zawsze z dodatkami i praktycznie za każdym razem przygotowuję inną pizzę.
Do przyrządzenia pizzy z salami, rukolą i papryką potrzebne nam są:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 paczka drożdży w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
20 dag salami (ja użyłam z serem)
10 dag rukoli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
10 dag mozzarelli
7-8 dag sera żółtego
kilka łyżek oleju rzepakowego
pieprz
Sól
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o boku 28 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy salami w cienkich plasterkach, pokrojone w cienkie paseczki obie papryki oraz pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, tzn. do czasu aż ser się rozpuści.
Miłośnikom sera z niebieską pleśnią polecam pizzę z gorgonzolą i kiełbasą, do której przygotowanie potrzebne są:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 paczka drożdży w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz
Sól
2 kiełbasy wieruszowskie
15 dag gorgonzoli
10 dag sera żółtego
1/2 czerwonej papryki
kilka łyżek oleju rzepakowego
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną w cienkie paski kiełbasę, ser gorgonzola oraz czerwoną paprykę, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Polecam także pizzę z rukolą i prosciutto. Do jej przyrządzenia potrzeba:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 paczka drożdży w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz
Sól
15 dag prosciutto
10 dag rukoli
15 dag mozzarelli
7-8 dag sera żółtego
kilka łyżek oleju rzepakowego
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 190-200 stopni. Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, tzn. tylko do czasu aż ser się rozpuści.
Więcej propozycji przygotowania pizzy znajdziecie w mojej księdze, kolejne pojawią się w niej zapewne już niebawem :-D
Życzę SMACZNEGO J