Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona

Dziś kolejna kiełbasa to lubiona mojego syna . Nie ma jak zapach wędzonki rozchodzący się po podwórku potem domu . Zapach jest tak smaczny ,że nie można się oprzeć i kosztujemy jeszcze ciepłą kiełbaskę wprost z wędzarni....

Domowa kiełbasa wędzona .

 Składniki

 1 ,5 kg słoniny
3 kg mięso gulaszowe
40 ząbków czosnku
1 litr wody zimnej przegotowanej
majeranek  PRYMAT 2dag
 pieprz biały Prymat  7 dag
pieprz czarny Prymat  4 dag
20dag soli


 jelita Mięso i słoninę kroimy w kostkę następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40 ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie .Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito i zaczynamy wypychać mięso. Następnie formujemy krótsze kiełbaski zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z drewna bukowego . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły .



Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona
Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona
Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona

Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona
Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona
Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona
Świąteczna domowa kiełbasa -wędzona
I tak powstaje pyszna aromatyczna kiełbasa dzieki przyprawa PRYMAT i sercu jakie wkąłdamy w jej zrobienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak