Domowa kiełbasa wędzona .
Składniki
1 ,5 kg słoniny
3 kg mięso gulaszowe
40 ząbków czosnku
1 litr wody zimnej przegotowanej
majeranek PRYMAT 2dag
pieprz biały Prymat 7 dag
pieprz czarny Prymat 4 dag
20dag soli
jelita Mięso i słoninę kroimy w kostkę następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40 ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie .Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito i zaczynamy wypychać mięso. Następnie formujemy krótsze kiełbaski zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z drewna bukowego . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły .
I tak powstaje pyszna aromatyczna kiełbasa dzieki przyprawa PRYMAT i sercu jakie wkąłdamy w jej zrobienie