Liśćie szczawiu zawierają kwas szczawiowy są jadalne i używane w kuchni do przyrządzania zup, sosów oraz sałatek. Z liści szczawiu robi się herbatkę, która pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Naparem płucze się również owrzodzoną jamę ustną, przemywa czyraki i trudno gojące zranienia. Uważany jest też za środek „czyszczący krew”.
Zewnętrznie odwary z kobylaka stosowane są do okładów na trudno gojące się rany oraz w chorobach skórnych, jak trądzik, owrzodzenia, także w leczeniu przewlekłych schorzeń skóry, m.in. w łuszczycy oraz do irygacji przy upławach. Można go stosować przy niedokrwistości, bo posiada dużo łatwo przyswajalnych związków żelaza.
Szczaw zawdzięcza swój smak różnego rodzaju kwasom organicznym, przede wszystkim kwasu szczawiowego. Warto tu nadmienić, że nadmiar tego kwasu wypłukuje z naszego organizmu wapń, dlatego nie należy do jeść w nadmiarze. Poza tym szczaw jest bogatym źródłem witaminy C.
Wiosenna sałatka z szczawiem
składniki
1 garść rukoli,
2 pomidory,
20 dag mozzarella,
1 garście szczawiu,
1 pomarańcza,
olej lniany,
Sól morska- MŁYNEK Prymat
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Rukolę myjemy osuszamy i dajemy do miski. szczaw młody małe listki myjemy osuszamy dodajemy do rukoli. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Ser kroimy w kawałki. Pół pomarańczy filetujemy i kroimy na małe kawałki , dodajemy do sałatki. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok i łączymy go z olejem. Doprawiamy sola i pieprzem - mieszamy. Takim sosem polewamy sałatkę.
SMACZNEGO !!!!!