Lato obfituje w owoce , każde z nich nadaje się na pyszna galaretkę . Wykorzystujmy te dary i róbmy swoje galaretki z naturalnych soków i nie tylko.
Wystarczy żelatyna Prymat i owoce a powstanie cudowny letni deser. Pełen kolorów, zdrowia i smaku.
Dodam ,że taki deser ma bardzo mało kalorii , więc możemy go zajadać bez wyrzeczeń .
Wieloowocowa galaretka na oranżadzie
składniki
2 szklanki oranżady białej
1/2 szklanki poziomek
15 dag truskawek
2 brzoskwinie
3 szt morele
żelatyna Prymat
1 gruszka
Gruszkę obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Z brzoskwini i moreli usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Truskawki myjemy osuszamy kroimy na części. Oranżadę białą podgrzewamy mieszamy aby bąbelki uciekły. Żelatynę według przepisu moczymy w kilku łyżkach wody i dodajemy do ciepłej oranżady - mieszamy chłodzimy. Do foremek silikonowych wkładamy pokrojone owoce , warstwami lub na przemian . zalewamy żelatyna i odstawiamy do zastygnięcia.
Bawmy się forma i owocami i zajadajmy zimne galaretki.