Dary łąki w mojej kuchni

Sos sałatkowy z czosnku niedźwiedziego
składniki
1 garść czosnek niedźwiedzi,
1/2 szklanki oliwa z pestek winogron,
ocet jabłkowy,
sól morska młynek Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
Liście czosnku myjemy osuszamy. Do malaksera wkładamy pokrojone liście czosnku dolewamy olej i miksujemy na jednolity sos. Dodajemy ocet jabłkowy zrobiłam to na oko kosztując sos - ma być lekko kwaśny. doprawiamy pieprzem i solą morską do smaku. Jeszcze raz miksujemy. Podajemy do sałatek lub zakąsek.
użyłam soli morskiej Prymat
Sałatka pomidorowo- selerowa z młodą pokrzywą
składniki
3 kawałki seler naciowa,
2 kawałki pomidor,
1 kawałek ser feta,
młoda pokrzywa,
3 szt jajko,
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska- MŁYNEK Prymat
olej lniany
Młode listki pokrzywy przelewamy wrzątkiem. I pozostawiamy na sitku. Seler naciowy kroimy w paseczki. Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę. Jajko gotujemy na twardo i kroimy drobno. Składniki mieszamy dodajemy pokruszoną fetę i listki pokrzywy. doprawiamy olejem ,solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Podajemy schłodzone.
Dziś coś lekkiego prosto z ogródka lub łąki . Pomidorek i wędzony ser zawijany w liście czosnku niedźwiedziego. Pycha , witaminy i zero kalorii .
Roladki z czosnku niedźwiedziego
składniki
1 garść czosnek niedźwiedzi,
1 kulka twaróg wędzony,
2 szt pomidory,
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
nitki chilli,
sól morska Prymat
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Na początki każdego liścia układamy kawałek pomidora - solimy i doprawiamy pieprzem mielonym kolorowym do smaku następnie kładziemy kawałek twarogu wędzonego. zawijamy liść w roladkę . Ozdabiamy twarogiem i nitkami chilli. Podajemy zaraz po zrobieniu.
Łąka zaprasza SMACZNEGO