I znów wracamy na łąkę i szukamy młodej pokrzywy . Dziś z jajkiem i ziarenkami słonecznika.
Sałatka pokrzywowa z słonecznikiem
składniki
1 garstka pokrzywa młoda
4 szt jajko,
2 łyżki ziarna słonecznika,
olej lniany,
Sól morska- MŁYNEK
Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu studzimy , obieramy je i kroimy w kosteczkę. Pokrzywę przelewamy gorącą wodą i kroimy drobno. Mieszamy jajka z pokrojona pokrzywa . Dodajemy prażony słonecznik. Solimy sola morską do smaku i doprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy olej lniany i mieszamy.
Suróweczka szybki i smacznie . Wykorzystałam młodą kalarepkę którą już możemy dostać na zielonych rynkach.
Surówka z kalarepki i czosnku niedźwiedziego
składniki
1 garść czosnek niedźwiedzi,
1 szt kalarepka,
2 łyżki oliwa czosnkowa,
sok z cytryny,
sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Czosnek niedźwiedzi należy umyć i osuszyć. Następnie zwijamy go jak cygaro i kroimy w paseczki. PO krojeniu roztrzepujemy paseczki na pojedyncze. Kalarepkę myjemy osuszamy i obieramy. Ścieramy na tarce duże oczka . Łączymy kalarepkę z czosnkiem . Kropimy cytryna , dodajemy olej sól i pieprz do smaku. Podajemy.
Doprawiłam pieprzem kolorowym ziarnistym Prymat
Sałatka pomidorowa z tuńczykiem i jajkiem.
Bardzo szybka zdrowa i smaczna. Polecam wykorzystywanie w kuchni lucerny .
składniki
3 szt pomidory,
1/2 szt tuńczyk kawałki w oleju,
2 szt jajko,
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat,
1/2 szt cebulka
lucerna
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy ,obieramy i siekamy . Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w ćwiarteczki lub półplasterki . Układamy na półmisku . Na pomidory dajemy tuńczyka . Cebulę siekamy i posypujemy sałatkę . Na koniec posypujemy posiekanymi jajkami . Doprawiamy pieprzem kolorowym .Dookoła układamy listki lucerny.
Smacznego zielonego . Bawmy się w zielone :)
Twarożek z łąki
25 dag twaróg półtłusty,
4 listki czosnek niedźwiedzi,
4 listki pokrzywa,
natka pietruszki,
Sól morska- MŁYNEK Prymat
3 łyżki śmietany
Czosnek niedźwiedzi i pokrzywę myjemy i osuszamy następnie kroimy. Pokrojoną miksujemy blenderem. Dodajemy twaróg i wszystko razem miksujemy. Doprawiamy sola i dodajemy śmietanę . Miksujemy. Na koniec siekamy natkę pietruszki i dodajemy do twarogu już nie miksujemy. Podajemy schłodzone.