Jak ususzyć owoce? Jest na to bardzo prosty sposób.
Na początek owoce kroimy w 0,5-1 cm plastry.
Do procesu suszenia możemy użyć suszarki do grzybów lub po prostu piekarnika czy kaloryfera.
Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni układamy owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, suszymy ok. 3 godz w międzyczasie przekręcając je na drugą stronę.
Z kaloryferem postępujemy podobnie.
Mianowicie rozkładamy na nim gazetę lub papier do pieczenia.
Układamy plastry owoców, suszymy do osiągnięcia upragnionego momentu.
W międzyczasie owoce przekręcamy na drugą stronę.
Gotowe plastry przewiązujemy tasiemką, nitką lub zaczepiamy na choinkowy haczyk.
Jeśli nie zrobi się dziurka robimy ją delikatnie igłą lub ostrym nożykiem.
Ususzone owoce przechowujemy w zamkniętym słoju lub pudełku.
Gdy nadchodzi czas ubioru choinki zaczepiamy je na świąteczne drzewko.
Możemy nimi także dekorować słoje, stoły czy też potrawy.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/365649/sok-marchewkowy-z-pomarancza-.html
Moja choinka w tym roku zabłyśnie od srebrnych światełek oraz grubych lśniących łańcuchów.
Na gałązkach znajdą się ususzone owoce, dekorowane z córcią pierniczki oraz małe srebrne bombki.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/368860/pierniczki-kakaowe.html
Tak wymarzyłam sobie tegoroczne drzewko :)