Dania z wołowiny na co dzień i od święta

Opublikowano: 30.11.2016
Autor: SzczyptaChili
Dania z wołowiny na co dzień i od święta
Dość drogie lecz bardzo smaczne mięso z którego warto raz na jakiś czas przygotować smaczny posiłek dla rodziny.

Wołowina jest dość drogim mięsem ale bardzo smacznym dlatego raz na jakiś czas warto po ją sięgnąć aby przygotować smaczny , oryginalny posiłek na niedzielny obiad , kotleta do domowego hamburgera czy też upiec z nią domowy pasztet do pieczywa.

Na niedzielny lub świąteczny obiad gdy cała rodzina siada przy stole polecam przygotować roladki wołowe z konserwowymi warzywami, bitki lub pieczeń wołową z suszonymi grzybami i dodatkiem wina a tak pyszny posiłek pozostanie na długo w pamięci wszystkich.
Do pierogów z wołowiną nie trzeba nikogo długo namawiać , farsz przygotowany z mielonej wołowiny i boczku z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki jest pyszny. Pierogi możemy przygotować na parę dni , podać ugotowane na świeżo polane zrumienioną cebulką lub odsmażyć na smalcu.
Możemy je także zamrozić i mieć gotowy obiad na przyszłość.
Gdy mamy ochotę na domowego fast-fooda idealne nada się mielona wołowina z której przygotujemy w parę chwil domowe , soczyste burgery. Do nich wystarczy parę dodatków : bułka , świeże lub konserwowe warzywa , ser oraz ulubione sosy a otrzymamy domowy fast-food rodem z amerykańskiej knajpki.
Na co dzień do pieczywa warto przygotować zdrowy ,domowy , delikatny pasztet bez ulepszaczy i konserwantów.
Do pasztetu polecam jedną z tańszych części wołowiny czyli szponder.

 

Zapraszam na parę propozycji przygotowania mięsa wołowego:

 

Roladki wołowe

Typowe roladki kuchni śląskiej z bardziej bogatym wnętrzem i ostrym smakiem chrzanu.Podane z sosem w którym się dusiły i kluskami śląskimi smakują wyśmienicie.


Składniki:
(Na 6 roladek)
0,5kg. wołowiny
3 plastry boczku wędzonego
3 małe ogórki kiszone
3 małe ogórki konserwowe
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
6 łyżeczek chrzanu
6 łyżeczek musztardy
sól,pieprz
olej lub smalec do smażenia
200ml. śmietany 18%
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
nitka lub wykałaczki to związania/spięcia roladek
Przygotowanie:
1.Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry. Każdy kawałek rozbić dokładnie tłuczkiem(uważając by nie podziurawić mięsa),oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Plastry boczku przekroić na pół. Ogórki w cztery słupki ,paprykę w cienki paseczki,cebulę w piórka. Każdy kawałek mięsa nasmarować łyżeczką chrzanu oraz musztardy. Na każdy plaster mięsa położyć kawałek boczku,po dwa słupki ogórków,paseczki papryki oraz piórka cebuli.
2.Zwijać roladki. Najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon. Mięso związać nitką lub z czepić wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej,smażyć roladki do uzyskania brązowego koloru z każdej strony.
3.Zawartość patelni (wraz z tłuszczem)przełożyć do garnka,zalać wodą. Dusić ok.30 min. W między czasie sos doprawić.
4.Chwilkę przed końcem duszenia śmietanę połączyć z mąką oraz chochla gorącego sosu-przelać do garnka ,wymieszać.
5.Podawać z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi i ogórki kiszonym.

Dania z wołowiny na co dzień i od święta


Bitki wołowe duszone w czekoladzie z winem

Delikatne , rozpływające się w ustach bitki wołowe duszone w sosie z dodatkiem czerwonego wina i czekolady. Papryczka chili dodaje niesamowitego smaku w postaci charakterystycznej pikanterii a całe danie smakuje wyjątkowo oryginalnie.


Składniki:
0,5 kg udźca wołowego
pieprz czarny świeżo mielony
mąka pszenna
masło klarowane do smażenia
1 biała część pora
1 mała papryczka chili
4-6 ząbków czosnku
50g. czekolady deserowej o min. 70% zawartości kakao
100 ml czerwonego , półwytrawnego wina
sól morska świeżo mielona
Przygotowanie:
1.Mięso wołowe pokroić w 2 cm plastry , rozbić cienko. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem , obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać mocno masło klarowane , smażyć każdy kawałek mięsa po 1 min z każdej strony. ( do zamknięcia porów) Bitki przełożyć do garnka z grubym dnem.
2.Pora dokładnie umyć , pokroić w pół plastry , chili posiekać drobno , obrane ząbki czosnku pokroić w grube plastry. Warzywa przesmażyć chwilę na patelni po smażeniu mięsa przełożyć do garnka z bitkami. (zbierzemy w ten sposób pozostały na patelni smak)
3.Do garnka wlać wodę do 3/4 wysokości mięsa , dolać wino oraz połamaną w kawałki czekoladę. Dusić około 60 min do miękkości mięsa , doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską. W między czasie bitki delikatnie przemieszać. ( sos w efekcie końcowym ma być bardzo gęsty , obklejać każdy kawałek mięsa)
4.Podawać z kremowym puree ziemniaczanym posypanym koprem oraz łyżką jogurtu naturalnego ( wg. uznania)

 

Dania z wołowiny na co dzień i od święta


Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Miękka , soczysta , aromatyczna i przepyszna pieczeń wołowa z wyśmienitym sosem .. po wielu próbach z wołowiną wyszła idealna.Sos na bazie czerwonego wina , bulionu oraz suszonych grzybów to strzał w dziesiątkę. Wiem że jeszcze nie raz przygotuję wołowinę w ten sposób urozmaicając smaki dodatkami.

Składniki:
1 kg wołowiny np.karkówki wołowej
słodka papryka
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
2 pokruszone liście laurowe
olej rzepakowy do smażenia
2 garście suszonych grzybów leśnych
200 ml czerwonego wina
500 ml wywaru/bulionu mięsnego
200 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1.Wołowinę umyć , osuszyć , natrzeć przyprawami z każdej strony , posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Odstawić mięso na godzinę.
2.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie , odstawić także na godzinę.
3.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Zdjęć z patelni , przełożyć do naczynia żaroodpornego. ( pamiętając by nie nakłuwać mięsa widelcem)
4.Grzyby odcedzić , ponownie opłukać pod bieżąca wodą. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wywar/bulion mięsny ,wino oraz dodać grzyby.
5.Sos doprowadzić do zagotowania , przelać do pieczeni. Wołowinę piec pod przykryciem 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st. W połowie pieczenia przekręcić mięso na drugą stronę.
6.Upieczoną wołowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego , pokroić w plastry w poprzek włókien.
7.Pozostały sos z grzybami przelać do garnka. Śmietanę połączyć z mąką pszenną oraz paroma łyżkami sosu, energicznie mieszając przelać do garnka , zagotować. Mięso podawać polane sosem z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Dania z wołowiny na co dzień i od święta

Pierogi z wołowiną i boczkiem

Najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory udało mi się przygotować. Pachnące natką pietruszki oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:
( z podanych proporcji wychodzi ok.70 pierogów)
Ciasto:
700g. mąki pszennej + do podsypania
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka gorącej wody
Farsz:
500g. wołowiny
500g. boczku surowego bez chrząstek
2 cebule
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
olej roślinny
podsmażona cebula lub roztopione masło
Przygotowanie:
1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
2.Farsz:Z boczku usuwamy skórę. Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
3.Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
4.Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
5.Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia. Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
6.Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi.Mieszamy.
7.Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
8.Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
9.Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą. Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem. Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.

Dania z wołowiny na co dzień i od święta

Chili-cheese burger

Burgery w amerykańskim stylu z porządnym kotletem wołowym , topionym serem cheddar i warzywami.Dużą rolę smakową odgrywają w nich pikantne papryczki jalapeno.

Składniki:
Burgery:
400g. mielonej wołowiny
1 jajko
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki soli
Dodatki:
4 bułki do hamburgerów
4 plastry topionego sera cheddar
4 liście sałaty
2 marynowane papryczki jalapeno
2 ogórki kiszone
1 pomidor
1/2 cebuli
majonez
ketchup
Przygotowanie:
1.Burgery: Mięso wołowe przełożyć do miski , wbij jajko , dodać sól i pieprz. Wyrobić dłońmi jednolitą masę mięsną. Uformować 4 okrągłe burgery ( gdyby mięso było z byt " wodniste" polecam dodać bułę namoczoną w mleku i odciśniętą lub odrobinę bułki tartej) Rozgrzać patelnię grillową/grilla elektrycznego , grillować burgery na rumiano z obu ostro.Można także mięso usmażyć na zwykłej patelni bez tłuszczu lub upiec na kratce w piekarniku.
2.Dodatki:Bułki hamburgerowe rozkroić , podpiec 10-15 min w nagrzanym piekarniku lub na suchej patelni. Wszystkie warzywa umyć , osuszyć pokroić w plastry omijając sałatę. Wierch bułki do każdego hamburgera posmarować majonezem , położyć liść sałaty oraz 2 plastry pomidora. Na dół bułki położyć gorącego burgera , plaster sera cheddar , plastry ogórka kiszonego , papryczki jalapeno oraz cebuli. Całość polać ketchupem , złożyć burgera

 Dania z wołowiny na co dzień i od święta

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny i lekki. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem.

Składniki:
2 udka z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g. szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
200g. ugotowanej na pół miękko soczewicy czerwonej
1 łyżka majeranku
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
smalec do smażenia
Przygotowanie:
1.Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
2.Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
4.Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę oraz przyprawy. Wyrabiamy rękoma gładką masę.
5.Pasztet przekładamy do keksówki. Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Dania z wołowiny na co dzień i od święta

 

prymat