Ser na gorąco w roli głównej

Opublikowano: 28.11.2016
Autor: SzczyptaChili
Ser na gorąco w roli głównej
Smażony, gotowany i ciągnący się ser w zupie, daniu głównym czy przekąsce - nie ma nic lepszego!

Ser najczęściej podawany jest na zimno z pieczywem lub w formie koreczków. Dodawany jest do mięsnych roladek, kotletów czy panierek, aby wzbogacić ich smak.
Ja dziś chciałam zaproponować podanie różnych rodzajów sera na ciepło jako składnik główny. Zaczynając od tradycyjnego sera żółtego smażonego w panierce po smażony ser biały, camembert, delikatne kulki mozzarelli.

Serowy, ciągnący się kotlet świetnie pasuje do burgera lub jako dodatek do ziemniaków i sałatki.
Smażony ser biały ma specyficzny smak i zapach, ale warto przygotować go w domu. Jest znakomity podany na gorąco do kopytek lub z chrupiącą bagietką.
Camembert zaś najlepiej smakuje podany natychmiast po zdjęciu z patelni , z dodatkiem konfitury żurawinowej.
Mimo iż smażone w głębokim tłuszczu, malutkie kuleczki mozzarelli są bardzo delikatne, podane z frytkami lub w lżejszej wersji z ryżem zachwycają wyglądem i smakiem, ale możemy także podać je jako przekąskę.
Zupa z paroma rodzajami sera jest wykwintna, bardzo oryginalna i niezastąpiona w smaku.
Przypadnie do gustu największym koneserom serowych przysmaków.

Czeski burger

Burger z dużym kotletem ciągnącego się, smażonego sera. Podany z frytkami i sałatką stanowi syte danie obiadowe. Można podać go także w bardziej tradycyjnej wersji z ziemniakami i sałatką.

Składniki:
bułki do hamburgerów
400 g sera Gouda w kawałku
4 plastry pomidora
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
sos czosnkowy ( domowy lub kupny)
ketchup pikantny
sól, pieprz
Dodatkowo:
domowe frytki posypane przyprawa uniwersalna lub przyprawą do ziemniaków
sałatka
Przygotowanie:
1.Ser kroimy w 4 duże kwadraty, pionowo.
2.Panierujemy w rozkłóconych jajkach z solą i pieprzem oraz bułce tartej -czynność powtarzamy.
3.Rozgrzewamy tyle ojeju by zakryły kotlety smażymy do tej pory aż ser zacznie " wyciekać" nam bokami.
4.Bułki przekrawamy, przypiekamy na patelni dolne strony, (dzięki temu sos nie będzie wsiąkał w bułkę). Dół polewamy ketchupem, górę sosem czosnkowym
5.Nakładamy kotleta, plaster pomidora, przykrywamy górą bułki.

Ser na gorąco w roli głównej

Ser na gorąco w roli głównej

Ser biały smażony z majerankiem

Ser w tej postaci nadaje się idealnie do pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw, kopytek czy makaronu dodatkowo okraszonego boczkiem z cebulą.

Składniki:
250 g twardego sera białego półtłustego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła 82%
2 jajka
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Ser biały pokruszyć do miseczki, zasypać go sodą, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 h do momentu aż ser stanie się szklisty.
2.Na patelni rozpuścić masło, przełożyć ser, smażyć do momentu aż się rozpuści (Uwaga: ser lubi się przypalać)
3. Wyłączyć ogień, wbić jajka, szybkim ruchem, najlepiej za pomocą ubijaczki do jajek wymieszać całość.
4. Ponownie postawić patelnię na gaz, dodać majeranek, sól i pieprz, wymieszać do połączenia się składników.
5.Gorący ser przelać do miseczki lub słoika.

Ser na gorąco w roli głównej

Camembert w płatkach kukurydzianych z żurawiną

Smażony camembert w lekko słodkich płatkach kukurydzianych z dodatkiem konfitury żurawinowej. Danie za równo na obiad z dodatkiem domowych frytek lub pieczonych ziemniaków czy tez na wyjątkową kolację.


Składniki:
2 sery camembert każdy po 125 g
1 jajko
4 łyżki mleka
1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżki żurawiny do mięs i serów
Przygotowanie:
1. Olej rozgrzać.
2. Jajka roztrzepać z mlekiem.
3. Sery panierować najpierw w jajkach a następnie dokładnie obtaczać w płatkach kukurydzianych. Smażyć po 2-3 min.
4. Gorące podawać z łyżką żurawiny.

Ser na gorąco w roli głównej


Panierowane kulki mozzarelli

Małe, delikatne w smaku, serowe kuleczki smażone w panierce. Idealne na przekąskę, dodatek do sałat, frytek czy pieczonych ziemniaków.

Składniki:
1 opakowanie kulek mini mozzarelli
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżka pomidorów suszonych z chili
1/2 szklanki bułki tartej
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Jajko roztrzepać z mlekiem oraz suszonymi pomidorami z chili, zanurzyć w mieszance kulki mozzarelli.
2. Każdą kuleczkę dokładnie obtaczać w bułce tartej (najlepiej przy pomocy szczypiec)
3. Smażyć w mocno rozgrzanym tłuszczu po 30 sekund z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ser na gorąco w roli głównej


Zupa serowa

Zupa dla koneserów serów. Wykwintna, niebanalna w smaku. Ważne by przygotować ja na domowym, prawdziwym rosole. Poezja smaków.


Składniki:

1,5 l rosołu
100 g serka topionego śmietankowego
200 g długo dojrzewającego sera cheddar
200 g sera gouda
200 g sera camembert naturalnego bez białej skórki
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka peperoncini
sól, pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Rosół doprowadzić do zagotowania. Dodać serek topiony.
2. Ser cheddar oraz goudę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, camembert w miarę możliwości podzielić na mniejsze kawałki.
3. Gdy ser topiony się rozpuści dodać resztę serów oraz przyprawy (soli i pieprzu dodać w zależności od smaku rosołu), gotować co chwila mieszając aż zupa stanie się gładka i kremowa.
4. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki oraz odrobiną zupy, przelać do garnka, trzymać na gazie do lekkiego zgęstnięcia.
5. Zupę podawać posypaną odrobiną suszonej papryczki peperoncini.

Ser na gorąco w roli głównej

 

 

 

prymat