Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki

Opublikowano: 24.11.2016
Autor: SzczyptaChili
Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki
Często przez cały tydzień zbierają nam się w lodówce końcówki wędlin ,pieczonych mięs , serów , warzyw czy miseczka ugotowanego makaronu lub torebka ryżu. Aby w kuchni nic się nie zmarnowało warto te składniki wykorzystać na przygotowanie pożywnej zapiekanki. Z ugotowanych ziemniaków możemy przygotować puree , zapiec z kiełbasą i serem . Zapiekanka z talarków ziemniaczanych świetnie smakuje w towarzystwie bukietu warzyw.Ugotowany makaron zawsze współgra smakowo z sose

Często przez cały tydzień zbierają nam się w lodówce końcówki wędlin ,pieczonych mięs , serów , warzyw czy miseczka ugotowanego makaronu lub torebka ryżu.

Aby w kuchni nic się nie zmarnowało warto te składniki wykorzystać na przygotowanie pożywnej zapiekanki.

Z ugotowanych ziemniaków możemy przygotować puree , zapiec z kiełbasą i serem .
Zapiekanka z talarków ziemniaczanych świetnie smakuje w towarzystwie bukietu warzyw.
Ugotowany makaron zawsze współgra smakowo z sosem jajecznym lub pomidorowym zaś ryż warto przygotować z małymi , mięsnymi pulpecikami.
W piątek dla osób nie jedzących mięsa idealnym rozwiązaniem będzie zapiekanka rybna do której możemy wykorzystać dowolne filety bez ości.
Na śniadanie także możemy przygotować zapiekankę dla całej rodziny , wystarczy czerstwe pieczywo , ser , szynka oraz parę jajek.
Tak przygotowane zapiekanki mają same plusy , są szybie w przygotowaniu , ekonomiczne , podzielne i zawsze smakują inaczej.

Zapiekanka z purée ziemniaczanego

Zapiekanka smakuję za równo na ciepło jak i na zimno , sama lub z ulubionym sosem.
Jeśli wolimy łagodny smak zapiekanki chili zastąpmy słodką papryką.

Składniki:
500 g ziemniaków
2 pętka kiełbasy śląskiej
1 duża cebula ( lub 2 mniejsze)
2 duże ogórki kiszone
4 plastry sera żółtego ( u mnie Gouda)
1/2 małej kapusty pekińskiej
3 łyżki mleka
2 łyki masła śmietankowego+ wiórki masła na wierch zapiekanki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w mniejsze kawałki , gotujemy z dodatkiem soli do zmięknięcia. Odcedzamy , osuszamy nad ogniem , dodajemy mleko oraz masło-ugniatamy na jednolitą masę.
2.Kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę , przesmażamy chwilkę , dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone , doprawiamy pieprzem , chili i szczyptą soli- mieszamy , smażymy 3-4 min.
3.Na dno naczynia żaroodpornego układamy 1/2 ziemniaków , przykrywamy zawartością patelni oraz serem żółtym.
4.Następnie kładziemy resztę ziemniaków, pokrojoną w krążki kapustę pekińską oraz wiórki masła. Zapiekamy 20 min pod przykryciem w 180 st. po czym zdejmujemy przykrywkę zapiekamy 15 min

Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki


Zapiekane ćwiartki ziemniaków gyros z dodatkami

Zapiekanka najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowo-koperkowym.

Składniki:
10 średnich ziemniaków
1 długie pętko ulubionej kiełbasy ( u mnie z pieprzem)
1 puszka kukurydzy
1 duży pomidor
100 g. tartego sera żółtego ( u mnie Gouda)
wiórki masła śmietankowego ( 5-6)
Marynata:
5 łyżek ketchupu pikantnego
2 łyżki oliwy ( ew. oleju)
3 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli
1łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chili
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy , gotujemy na pół twardo ( ok 15 min) , odcedzamy , osuszamy nad ogniem. Kroimy w ćwiartki ( każdego ziemniaka na 4) . Składniki marynaty łączymy , przelewamy do ziemniaków , mieszamy delikatnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Kiełbasę i pomidora kroimy w kostkę , kukurydzę odsączamy z zalewy . Składniki układamy na ziemniakach w kolejności : kiełbasa , kukurydza oraz pomidor. Na wierch układamy wiórki masła , całość posypujemy serem żółtym. Zapiekamy 35 min w 180 st z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z jajkiem sadzonym

Syta , smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z pomidorami i kiełbasą zapiekana w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem jajka sadzonego.

Składniki:
400g. makaronu kolanka
2 duże twarde pomidory
1 pętko kiełbasy z cielęciną lub innej
4 jajka
Sos:
200 ml. rosołu
200ml. śmietanki 30%
200 ml. przecieru pomidorowego
2 jajka
300g. sera żółtego w kawału
1 łyżeczka soli i pieprzu
masło i buła tarta do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
1.Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju i soli. Odcedzić , zahartować zimną wodą.
2.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki wraz z kiełbasą pokroić w małą kostkę.
3.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach , wszystkie składniki na sos połączyć razem.
4.Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem , oprószyć bułką tartą. Makaron dokładnie wymieszać z pomidorami i kiełbasą , przełożyć do naczynia do pieczenia. Całość zalać sosem , dokładnie go rozprowadzając po całości. Na wierzch zapiekanki wbić w odstępach od siebie jajka.
5.Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki


Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka z typu co znajdziemy w lodówce , syta i bardzo smaczna.

Składniki:
300g. makaronu kokardki
1 mały brokuł
2 pomidory
2 cebule
1 pętko cienkiej kiełbasy
2 jajka
1/2 szklanki mleka
150 g. tartego sera żółtego
2 łyżki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
1.Brokuła myjemy , dzielimy na mniejsze różyczki , gotujemy przez 5 min z dodatkiem soli.
2.Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli.
3.Kiełbasę i pomidora kroimy w plastry. Obraną cebulę w pół plastry.
4.Jajka wbijamy do miski , mieszamy z mlekiem , serem żółtym , natką pietruszki oraz pieprzem.

Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami

Aromatyczna,syta zapiekanka z ryżu,grzybów ,marchewki i mięsa mielonego.Smaczna na ciepło i zimno.Polecam podać z surówką z marchewki.

Składniki:
200g.ryżu
200g.suszonych grzybów leśnych
3 ugotowane marchewki
200g.mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
słodka i ostra papryka
woda z pod moczenia suszonych grzybów
mąka do obtoczenia pulpecików
smalec do smażenia
Przygotowanie:
1.Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko,przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,wsypać bułkę tartą oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Wyrobić masę mięsną rękoma,formować małe pulpeciki,obtaczać je w mące. Na patelni rozgrzać smalec,smażyć pulpeciki na rumiano.
2.Grzyby namoczyć w wodzie,odstawić na 1 h. Wodę z pod grzybów przecedzić,odstawić. Grzyby pokroić w małe kawałki. Ryż ugotować na pół miękko. Ugotowane marchewki pokroić w małą kostkę. Ryż wymieszać dokładnie z marchewką,grzybami oraz solą ,pieprzem ,słodką i ostrą papryką.
3.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecedzoną wodą z pod moczenia się grzybów. Na wierzch zapiekanki ułożyć pulpeciki. Zapiekać pod przykryciem 15min po czym odkryć przykrywkę piec kolejne 15min.

Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki


Sola pieczona z warzywami

Delikatna , rozpływająca się w ustach zapiekanka rybna z warzywami.

Składniki:
4 filety Soli (każdy po ok.100 g)
300g. pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 łyżka tartego sera żółtego
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól , pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1.Filety ( jeśli mrożone rozmrozić w mleku) umyć , osuszyć , oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2.Warzywa obrać umyć. Pieczarki pokroić w pół plasterki , cebulę w kostkę , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło , smażyć warzywa do odparowania płynu , dodać majonez , sok z cytryny ,słodką , ostrą paprykę oraz sól i pieprz wg. smaku. Całość dokładnie wymieszać.
3.Na rybę wyłożyć przygotowaną jarzynkę. Posypać po całości serem żółtym. Piekarnik nagrzać do 150 st. piec zapiekankę 25 min. Podawać z ulubionymi dodatkami .

 Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki

Zapiekanka śniadaniowa z szynką


Prosta w przygotowaniu , syta i bardzo smaczna zapiekanka chlebowa na śniadanie lub kolację. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerzy , stanowi świetny rodzinny posiłek. Przygotowanie jej pozwala na wykorzystanie reszty pieczywa z poprzedniego dnia.

Składniki:
5 dużych kromek chleba pszennego
5 plastrów szynki wiejskiej
1 biała cebula
150g.tartego sera żółtego
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
1.Kromki chleba , szynkę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę.
2.Jajka roztrzepujemy z mlekiem ,musztardą oraz przyprawami.
3.Do mieszanki jajecznej dodajemy ser , chleb , szynkę oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy by każdy kawałek chleba został pokryty masą jajeczną.
4.Formę do pieczenia smarujemy masłem , przekładamy składniki zapiekanki. Pieczemy 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
5.Podajemy na ciepło samą lub z ulubionym sosem czy też ze świeżymi warzywami .

 Koniec tygodnia , sprzątanie lodówki czyli sycące zapiekanki

prymat