Suflet - jego historia sięga XVIII wiecznej Francji. Słowo ”souffle” oznacza dmuchnięcie, oddech. Suflet to francuski przysmak, lekkie, pieczone ciasto przygotowywane z żółtek i ubitych białek w połączeniu z różnymi składnikami. Z dodatkiem sera czy warzyw może być pikantnym daniem, natomiast z domieszką czekolady czy owoców daje nam wspaniały deser.
Charakterystyczna dla tej potrawy jest delikatność otrzymana dzięki zawartości dobrze ubitej piany z białek. Idealny suflet jest lekki, miękki o konsystencji musu.
Po upieczeniu wygląda fascynująco, lecz ciasto jest bardzo wrażliwe. Wiele osób nawet nie chce myśleć o jego zrobieniu, uważają że jest on trudny, niepewny, nawet grymaśny... A wcale tak nie jest wystarczy ściśle trzymać się kilku podstawowych zasad takich jak:
- wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej;
- należy zachować proporcje składników;
- dokładnie oddzielić białka od żółtek;
- kokilki należy wysmarować masłem - inaczej suflet przyklei się do foremki;
- piekarnik musi być wcześniej dobrze nagrzany;
- w żadnym wypadku nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ nawet nieznaczne różnice temperatury mogą spowodować opadnięcie ciasta;
- suflet należy podawać gorący, bezpośrednia po wyjęciu z piekarnika.
Istnieje wiele wariacji sufletu, poniżej przepis na jedną z nich.
Suflet czekoladowy
Składniki:
- jajka - 4 sztuki
- czekolada gorzka - 50 gram
- mleko - 250 ml
- kakao - 1,5 łyżki
- mąka - 3 łyżki
- cukier - 3 łyżki
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- masło - 4 łyżki
Wykonanie:
W garnuszku zagotować mleko z cukrem waniliowym, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia.
W innym garnuszku z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Powstałą masę zagotować, po czym odstawić do wystudzenia.
Żółtka kolejno dodawać do masy czekoladowe, powoli mieszając. Natomiast białka ubić z cukrem, na koniec dodać kakao. Następnie powoli połączyć ze sobą - masę oraz białka.
Sześć kokilek wysmarować masłem i wypełnić masą czekoladową - do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 min z funkcją termoobiegu. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem lub tartą czekoladą.