I ponownie piszę o czymś co baaardzo lubię. Strucla w pierwszej kolejności kojarzy mi się z makowcami, a makowce ze Świętami Bożego Narodzenia. Makowce - mniam, takie wilgotne, słodkie, cudownie rozpuszczające się w ustach nadzienie, otoczone aromatycznym, drożdżowym ciastem, polanym lukrem... Pamiętam kiedy mama z ciotkami piekła ich kilkanaście, obdarowując przy tym siostry i mrożąc pozostałą część - o ile coś zostało ;) Jakie one były pyszne!
Muszę się przyznać, że kupuję makowce - cieszę się z dobrodziejstwa, jakimi są pyszne strucle makowe sprzedawane w dobrych cukierniach :) Wiem, wiem, swojskie są najlepsze. Zgadzam się z tym i wkrótce aktywnie się w to zaangażuję. Zrobiłam już postęp w tym kierunku - kupiłam 1kg suchego maku i... gotową masę makową w puszce ;) To drugie, to całkiem dobra alternatywa, szczególnie dla kogoś takiego jak ja, który dopiero otrzyma maszynkę do mielenia ( w pezencie gwiadkowym, hurra, nareszcie i w końcu nie skarpetki, szampony czy słodycze, tylko coś konkretnego i wyczekiwanego! :D)
O makowcach już dosyć, bo makowca tu przecież nie będzie :]
Podzielę się z Wami dwoma udanymi przepisami na moje strucle - obydwie wykonałam na święta i zniknęły w mgnieniu oka.
Dekoracyjne, aromatyczne ciasto drożdzowe z orzechowym wnętrzem. Pyszne!
Strucla orzechowa
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
350g mąki (z tego 50g na rozczyn) + mąka do posypania stolnicy,
50g miękkiego masła,
50g cukru,
30g świeżych drożdży lub łyżka suszonych,
2 jaja,
150ml mleka,
kilka kropli aromatu rumowego,
papier do pieczenia
Nadzienie:
200g obranych orzechów włoskich (+ kilka polówek do dekoracji),
100g orzechów laskowych,
2 łyżki mleka,
2-3 łyżki miodu,
skórka z cytryny,
aromat rumowy (jeżeli używamy vódki),
łyżeczka cukru wanilinowego,
2 łyżki rumu lub vódki
jajo;
łyżka cynamonu,
Lukier – 1-2 łyżki ciepłego mleka, pól szklanki cukru pudru (100g), kilka kropel soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 50g mąki. Odstawić na 10-15 min. Żółtko i jajo utrzeć z cukrem i razem z mąką, aromatem i masłem dodać do wyrośniętego rozczynu,. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodac trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ponownie wyrobić ciasto i odstawić na ok. 30 minut. Nadzienie: Orzechy wloskie zemleć, laskowe drobno posiekać. Jajko ubić z cukrem i miodem, dodać rum, (aromat), 2 lyżki mleka, zmiksowac. Następnie dodać orzechy i wymieszać powstałą masę. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto drożdżowe i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1-1,5cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy za pomoca pędzla biakiem i posypujemy cynamonem. Równomiernie nałożyć masę orzechową i zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od krótszego boku), zlepiając jego końce. Formę keksową o wymiarach 22cm x 12cm, wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tluszczem i posypać mąką), przełożyć do niej ciasto i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40-45 minut w 200 stopniach (piekłam 40 minut i w trakcie pieczenia, przykrylam ciasto papierem, aby nie przypiec wierzchu). Po upieczeniu i po ostygnięciu wyciągnąć ciasto z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, który energicznie mieszamy z mlekiem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami.
Strucla bakaliowa
SKŁADNIKI:
Ciasto:
150ml mleka,
75g masła,
2 szklanki maki (ok. 320g) (szklanka 250ml),
drożdże instant paczka 7-8g,
50g cukru (ok. pół szklanki),
łyżeczka cukru wanilinowego,
szczypta soli
Nadzienie:
soczysta pomarańcza,
2 łyżki rumu lub wódki,
100g rodzynek,
250g suszonych fig,
100g orzechów laskowych,
2-3 łyżki miodu płynnego;
łyżka mielonego cynamonu;
Lukier: pół szklanki cukru pudru+2 łyżki ciepłego mleka+kilka kropel soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać i połączyć z solą, cukrami i drożdżami, dobrze wymieszać. Pomarańczę obrać i wycisnąć z niej sok (owoc musi być soczysty). Rodzynki przepłukać w letniej wodzie a następnie zalać je sokiem z pomarańczy. Odstawić na ok. godzinę (zostawilam na noc w lodówce). Figi pokroić w drobną kosteczkę, odrzucając korzonki. Orzechy posiekać. Rodzynek nie musimy odsączać z soku, łączymy je z figami i orzechami, dodajemy rum oraz miód i dobrze mieszamy. Mnie wystarczyly 2 łyżki miodu, w razie gdyby pomarancza była kwaśna, można dodać więcej miodu. Masło rozpuścić w podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobic, tak aby ciasto odstawało od ręki. Przykryć czystą scierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Nie musiałam dodawać więcej mąki, ale w razie gdyby ciasto wyszło zbyt klejące, dodać niewielką ilość mąki. A jeśli wyjedzie za suche, dodać odrobinę mleka. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm, posypać cynamonem, nałożyć bakaliowy farsz i zwijać je w rulon, zaczynając od krótszego boku. Końce zlepić, przełożyć strucle do formy keksowej, wyłożonej papierem lub folią do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut w 190 stopniach. Najlepiej jest przykryć wierzch strucli pergaminem w połowie pieczenia, aby się nie spiekł. Wyjąć struclę z folią z piekarnika, odstawić w chłodne miejsce. Po ostygnięciu zdjąć folię, w której piekło się ciasto. Teraz można polukrowac wierzch ciasta i odczekać aż zastygnie.