Cynamonowy dzień inspiracji :)

Opublikowano: 15.12.2011
Autor: Sarenka
Cynamonowy dzień inspiracji :)
Inspiracja jest zaraźliwa drodzy Doradcy, czy wiecie? Ktoś dzisiaj zainspirował Doradcę Smaku, a potem ta sama inspiracja natchnęła mnie :) A co tak właściwie mam na myśli? Chodzi o korzenne smaki i aromaty, dla których nastał bardzo łaskawy okres. Konkretniej - o cynamon.

Cynamonowy dzień inspiracji :)

 


Czy Wam też zdarza się szukać ciekawego, niebanalnego, nieco oryginalnego przepisu na wybraną okazję czy święto? A jak miło jest, kiedy wykorzystany przepis zaskoczył pozytywnie nie tylko nas, ale przede wszystkim naszych gości. Jakże przyjemnie jest zobaczyć zadowolenie na twarzach i usłyszeć pochlebny komentarz odnośnie naszego dzieła :) Tak właśnie było z tym przepisem....

 

 

Świąteczny torcik cynamonowy

 

Cynamonowy dzień inspiracji :)


SKŁADNIKI:

 

Ciasto cynamonowe:

3 szklanki maki pszennej (szklanka o poj. 250ml),

1,5 szklanki cukru (lub 1 szkl. cukru i 3 łyżki miodu),

1 szklanka mleka,

3 jajka,

16g cukru wanilinowego (większa paczka lub 2 małe),

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

2 płaskie łyżki cynamonu,

125g masła (pól kostki),

Masa grysikowa:

1,5 szklanki mleka,

4 czubate łyżki kaszy manny (czyli grysiku),

1/3 szklanki cukru,

8g cukru wanilinowego,

125g masła (pól kostki),

łyżka cukru pudru,

1,5-2 łyżeczki soku z cytryny,

2 łyżki wódki;

Ok 150-250g dżemu śliwkowego (dobrej jakości),

Polewa:

100g gorzkiej czekolady (dobrej jakości),

50g masła.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta: Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z płynnym masłem i cukrami. Dodać mleko, cynamon, zmiksować. Miksując, dodawać partiami mąkę i ubijać do całkowitego połączenia ciasta. Mąkę, można też dodawać mieszając ciasto łyżką. Formę do pieczenia (na wieniec) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Wyjmujemy ciasto z formy i kroimy tak, aby powstały 3 równe placki. Masa grysikowa: Szklankę mleka zagotować z cukrami. Do pozostałej, polowy szklanki mleka, dodać kasze i przelać dodać do wrzącego mleka, dokładnie wymieszać. Mieszając gotować kilka minut, na niewielkim ogniu. Ostudzić. Masło rozpuścić i przestudzić, następnie jeszcze płynne, utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, po czym stopniowo, po łyżce, ciągle miksując, dodawać wystudzony grysik. Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny, dokładnie mieszając łyżką. Polewa czekoladowa: Masło roztapiamy w rondelku i wrzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy, często mieszając do jednolitego połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i wkrótce wylewamy na ciasto. Polewać ciasto, kiedy masa jest ciepła. Po przekrojeniu ciasta na 3 części, na pierwszy, spodni placek, kładziemy dżem i równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, którego wierzch, smarujemy masa grysikowa. Przy smarowaniu placków, uważamy, aby kładziona masa, nie dotykała brzegów ciasta, aby uniknąć nieestetycznego wypłynięcia masy na brzegi placków. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy ciepła (w razie potrzeby podgrzać) polewa czekoladowa. Ciasto przetrzymujemy w dość chłodnym i ciemnym miejscu. Wieniec jest dość wysoki. Użyłam formy o średnicy 26cm. Torcik jest dekoracyjny, smaczny i aromatyczny. Przez kilka dni zachowuje świeżość, nie czerstwieje, nie robi się suchy. Szczerze polecam.

 

 

Cynamonowy torcik zasmakował nam wszystkim. Nie wymaga skomplikowanego pieczenia, pracochłonnych kremów, czy obawy o zważenie. Nie jest też banalny w smaku. Jego zaletą jest efektowny wygląd i połączenie kilku różnych współgrających smaczków - korzennego z cytrynowo-grysikowym, śliwkowym i czekoladowym. Polecam.

 


prymat