Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)
Czekoladowo-bananowy wieniec
1. SKŁADNIKI:
2. mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki,
3. cukier (dałam brązowy) - 1 szklanka,
4. banany dojrzale - 3 średniej wielkosci,
5. jaja - 2 małe,
6. kakao naturalne - 8 łyżek,
7. cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki,
8. soda - łyżeczka,
9. proszek do pieczenia - łyżeczka,
10. mleko - 2/3 szklanki,
11. olej - 1/3 szklanki,
12. woda b.ciepła - 1/3 szklanki,
13. sok z cytryny - łyżeczka,
14. kawa rozpuszczalna - łyżeczka,
15. ekstrakt z wanilii - 1 i 1/2 łyżeczki,
16. tłuszcz i maka do formy
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny. Papkę przełożyć do wysokiego naczynia i dodać jaja, olej, rozpuszczoną w wodzie kawę, mleko oraz ekstrakt z wanilii. W osobnej misce przesiać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać łyżką składniki suche z mokrymi. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 190 stopniach. Pozostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
Wieniec bananowo-orzechowy
SKŁADNIKI:
• 150g orzechów włoskich,
• garść całych, łuskanych orzechów laskowych,
• 125g masła lub margaryny,
• szklanka brązowego cukru,
• 2 szklanki maki,
• 3 jaja,
• 3 dojrzale, średniej wielkości banany,
• sok z cytryny,
• kilka kropel olejku migdałowego,
• łyżeczka cukru wanilinowego,
• 3 łyżki jogurtu naturalnego,
• po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody,
• tłuszcz i bulka tarta lub mąka do obsypania formy lub papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy włoskie poszatkować na bardzo drobno. Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i masłem na jasnobrązową piane (masło musi być płynne ale chłodne). Banany obrać, zmiażdżyć widelcem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostały cukier, jogurt , wymieszać łyżką i zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Make należy przesiać z sodą i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszając za pomocą łyżki, dodawać porcjami masę bananową. Po połączeniu obydwu mas, dodawać w ten sam sposób mąkę. Na koniec dodać olejek (aromat) migdałowy i orzechy włoskie po czym dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką lub mąką, rozgrzać piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do przestygnięcia. Na wierzch powtykać orzechy laskowe. Ciasto polać polewą czekoladową lub orzechową.
Kolorowy wieniec w lukrze malinowym
SKŁADNIKI:
mąka pszenna tortowa - szklanka (o poj. 250ml),
mąka ziemniaczana - szklanka,
jaja - 5,
cukier - 3/4 szklanki,
olej - 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
cukier waniliowy - 8g,
barwniki spożywcze - u mnie w płynie: różowy, zielony i niebieski. Gotowe barwniki można zastąpić kisielem wiśniowym lub sokami owocowymi czy sokiem z buraków. Ciemny kolor można uzyskać dodając kakao,
tłuszcz i maka do formy;
Lukier:
2-3 łyżki gęstego soku/syropu malinowego,
szklanka cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE:
Mąki przesiać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić je na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić przy pomocy miksera. Do ubitych białek, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Miksując dodajemy make, a następnie olej. Gdy masa będzie wyrobiona i gładka, dzielimy ja na 3 części ( lub na tyle ile mamy barwników). Do każdej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na babkę/wieniec wlewamy kolejno kolorami porcje ciasta. Można delikatnie wymieszać warstwy za pomocą patyczka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Lukier przyrządzamy z podgrzanego soku, dokładnie wymieszanego z cukrem pudrem i polewamy nim wystudzona babkę.
Super wilgotna, pyszna babka na herbacie
SKŁADNIKI:
1. mąka pszenna - 500g,
2. cukier - 200g,
3. herbata mocna - 500ml, u mnie Lipton z czerwonych owoców, 2 torebki,
4. masło - 150g,
5. żółtka - 4,
6. daktyle - u mnie 25 sztuk,
7. starta skórka z cytryny - łyżeczka,
8. cukier waniliowy - 1 łyżeczka,
9. proszek do pieczenia i soda - po 2 łyżeczki,
10. tłuszcz i maka do formy na wieniec lub babkę.
PRZYGOTOWANIE:
W większym naczyniu przez 5 minut parzyć herbatę razem z posiekanymi drobno daktylami. Wyjąć daktyle i osaczyć. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić i ostudzone utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym i partiami, naprzemiennie dodawać wraz z ostudzoną herbatą do utartego masła, dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać daktyle i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-60 minut w 180 stopniach. Nie lukrowałam babki bo była dla mnie wystarczająco słodka.
Wieniec piwny
SKŁADNIKI:
1. mąka pszenna - 3 szklanki (szkl. o obj. 250ml),
2. piwo jasne - szklanka,
3. jaja - 4 sztuki,
4. olej - szklanka,
5. cukier - niepełna szklanka,
6. cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
7. proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,,
8. tłuszcz i mąka do formy,
9. forma na wieniec,
10. sok z cytryny - 2 łyżki.
11. cukier puder i cukier waniliowy do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
Mikserem ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, następnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewać olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać piwo i sok z cytryny, zmiksować. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wlać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjać i odstawić w chłodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjąć je ostrożnie z formy i posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.
Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszką
SKŁADNIKI:
• 2 szklanki mąki (szklanka 250ml),
• 125g margaryny lub masła,
• 1/3 szklanki mleka,
• 3 łyżki ciemnego kakao,
• 5 jaj,
• 1,5 szklanki cukru (można troszkę mniej),
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżki oliwy lub oleju,
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego (zamiast cukru można dodać esencję lub olejek),
• 4-5 średniej wielkości słodkich gruszek,
• szczypta soli do ubijania białek,
• tłuszcz do wysmarowania i bułka do obsypania formy ( używam papieru do pieczenia)
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao, często mieszając, podgrzewać na średnim ogniu do jednolitego połączenia się składników. Dodać mleko i oliwę, wymieszać – nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gruszki obrać z gniazd nasiennych i skórki, pokroić w kostkę. Po ostudzeniu, kolejno dodawać żółtka, mąkę, gruszki i białka – wszystko dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wieniec (lub innej). Wstawić do nagrzanego (200st.) piekarnika i piec przez ok. godzinę w 190 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i wyjąć ciasto z formy. Wierzch murzynka można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Więcej przepisów na wieńce w mojej księdze przepisów - zapraszam :)