Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

Przyznam się bez cienia oszustwa - babki to w naszym domu bardzo lubiani goście. Pojawiają się zawsze pod postacią wieńca, bo takie lubimy i wygląda na to, że tak już pozostanie (:
Jak ja lubię babeczki! Robi się je łatwo jak muffinki - szybko i całkiem przyjemnie ;) Wystarczy wszystko zmiksować, przelać do formy i upiec. Najbardziej lubię te wielgotne, kakaowe... aromatyczne i słodziutkie. Idealne do kawy. A i jest jeszcze coś - zawsze się udają!

 

Czekoladowo-bananowy wieniec

 

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

 

1.    SKŁADNIKI:

2.    mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki,
3.    cukier (dałam brązowy) - 1 szklanka,
4.    banany dojrzale - 3 średniej wielkosci,
5.    jaja - 2 małe,
6.    kakao naturalne - 8 łyżek,
7.    cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki,
8.    soda - łyżeczka,
9.    proszek do pieczenia - łyżeczka,
10.    mleko - 2/3 szklanki,
11.    olej - 1/3 szklanki,
12.    woda b.ciepła - 1/3 szklanki,
13.    sok z cytryny - łyżeczka,
14.    kawa rozpuszczalna - łyżeczka,
15.    ekstrakt z wanilii - 1 i 1/2 łyżeczki,
16.    tłuszcz i maka do formy


PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny. Papkę przełożyć do wysokiego naczynia i dodać jaja, olej, rozpuszczoną w wodzie kawę, mleko oraz ekstrakt z wanilii. W osobnej misce przesiać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać łyżką składniki suche z mokrymi. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 190 stopniach. Pozostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.

 

Wieniec bananowo-orzechowy

 

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

 

SKŁADNIKI:

•    150g orzechów włoskich,
•    garść całych, łuskanych orzechów laskowych,
•    125g masła lub margaryny,
•    szklanka brązowego cukru,
•    2 szklanki maki,
•    3 jaja,
•    3 dojrzale, średniej wielkości banany,
•    sok z cytryny,
•    kilka kropel olejku migdałowego,
•    łyżeczka cukru wanilinowego,
•    3 łyżki jogurtu naturalnego,
•    po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody,
•    tłuszcz i bulka tarta lub mąka do obsypania formy lub papier do pieczenia.


PRZYGOTOWANIE:
Orzechy włoskie poszatkować na bardzo drobno. Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i masłem na jasnobrązową piane (masło musi być płynne ale chłodne). Banany obrać, zmiażdżyć widelcem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostały cukier, jogurt , wymieszać łyżką i zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Make należy przesiać z sodą i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszając za pomocą łyżki, dodawać porcjami masę bananową. Po połączeniu obydwu mas, dodawać w ten sam sposób mąkę. Na koniec dodać olejek (aromat) migdałowy i orzechy włoskie po czym dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką lub mąką, rozgrzać piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do przestygnięcia. Na wierzch powtykać orzechy laskowe. Ciasto polać polewą czekoladową lub orzechową.

 

Kolorowy wieniec w lukrze malinowym

 

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

   SKŁADNIKI:

    mąka pszenna tortowa - szklanka (o poj. 250ml),

    mąka ziemniaczana - szklanka,
    jaja - 5,
    cukier - 3/4 szklanki,
    olej - 3/4 szklanki,
   proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
   cukier waniliowy - 8g,
   barwniki spożywcze - u mnie w płynie: różowy, zielony i niebieski. Gotowe barwniki można zastąpić kisielem wiśniowym lub sokami owocowymi czy sokiem z buraków. Ciemny kolor można uzyskać dodając kakao,
   tłuszcz i maka do formy;

   Lukier:

   2-3 łyżki gęstego soku/syropu malinowego,

   szklanka cukru pudru.


 PRZYGOTOWANIE:
   Mąki przesiać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić je na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić przy pomocy miksera. Do ubitych białek, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Miksując dodajemy make, a następnie olej. Gdy masa będzie wyrobiona i gładka, dzielimy ja na 3 części ( lub na tyle ile mamy barwników). Do każdej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka formy na babkę/wieniec wlewamy kolejno kolorami porcje ciasta. Można delikatnie wymieszać warstwy za pomocą patyczka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Lukier przyrządzamy z podgrzanego soku, dokładnie wymieszanego z cukrem pudrem i polewamy nim wystudzona babkę. 

 

Super wilgotna, pyszna babka na herbacie

 

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

 

SKŁADNIKI:

1.    mąka pszenna - 500g,
2.    cukier - 200g,
3.    herbata mocna - 500ml, u mnie Lipton z czerwonych owoców, 2 torebki,
4.    masło - 150g,
5.    żółtka - 4,
6.    daktyle - u mnie 25 sztuk,
7.    starta skórka z cytryny - łyżeczka,
8.    cukier waniliowy - 1 łyżeczka,
9.    proszek do pieczenia i soda - po 2 łyżeczki,
10.    tłuszcz i maka do formy na wieniec lub babkę.
PRZYGOTOWANIE:
W większym naczyniu przez 5 minut parzyć herbatę razem z posiekanymi drobno daktylami. Wyjąć daktyle i osaczyć. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić i ostudzone utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym i partiami, naprzemiennie dodawać wraz z ostudzoną herbatą do utartego masła, dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać daktyle i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-60 minut w 180 stopniach. Nie lukrowałam babki bo była dla mnie wystarczająco słodka.

 

Wieniec piwny

 

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

 

SKŁADNIKI:

1.    mąka pszenna - 3 szklanki (szkl. o obj. 250ml),
2.    piwo jasne - szklanka,
3.    jaja - 4 sztuki,
4.    olej - szklanka,
5.    cukier - niepełna szklanka,
6.    cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
7.    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,,
8.    tłuszcz i mąka do formy,
9.    forma na wieniec,
10.    sok z cytryny - 2 łyżki.
11.    cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
Mikserem ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, następnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewać olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać piwo i sok z cytryny, zmiksować. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wlać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjać i odstawić w chłodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjąć je ostrożnie z formy i posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego. 

 

 

Klasyczny wieniec murzynkowy z gruszką

 

 

Wieńce czyli babki - prosto, szybko i przyjemnie :)

 

SKŁADNIKI:

•    2 szklanki mąki (szklanka 250ml),
•    125g margaryny lub masła,
•    1/3 szklanki mleka,
•    3 łyżki ciemnego kakao,
•    5 jaj,
•    1,5 szklanki cukru (można troszkę mniej),
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
•    3 łyżki oliwy lub oleju,
•    2 łyżeczki cukru wanilinowego (zamiast cukru można dodać esencję lub olejek),
•    4-5 średniej wielkości słodkich gruszek,
•    szczypta soli do ubijania białek,
•    tłuszcz do wysmarowania i bułka do obsypania formy ( używam papieru do pieczenia)

PRZYGOTOWANIE:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao, często mieszając, podgrzewać na średnim ogniu do jednolitego połączenia się składników. Dodać mleko i oliwę, wymieszać – nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gruszki obrać z gniazd nasiennych i skórki, pokroić w kostkę. Po ostudzeniu, kolejno dodawać żółtka, mąkę, gruszki i białka – wszystko dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wieniec (lub innej). Wstawić do nagrzanego (200st.) piekarnika i piec przez ok. godzinę w 190 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i wyjąć ciasto z formy. Wierzch murzynka można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


Więcej przepisów na wieńce w mojej księdze przepisów - zapraszam :)

irenka 31.01.2012 21:58
pyszno?ci
BernadettaP 10.01.2012 07:28
świetne są Twoje wianuszki :)
anemon 09.01.2012 23:01
Do wyboru do koloru, aż trudno zdecydować, który przepis wybrać?
ZEWA 09.01.2012 21:03
apetyczne te Twoje babki - wianuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak