Kulki, trufelki czyli okrągłe małe słodkości, które można robić na różne sposoby. Są dobrą alternatywą dla suchego, pozostałego biszkoptu, który z łatwością możemy tutaj wykorzystać zamiast herbatników. Kuleczki po raz pierwszy zrobiłam z córcią. Znalazłyśmy fajny, prosty przepis w angielskiej gazetce dla dzieci. Razem z moją, wtedy czterolatką, postanowiłyśmy zrobić białe, kokosowe kulki o nazwie ''rafaello''. Wystarczyło rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę pokruszonej białej czekolady i dodać do niej kilka łyżek skondensowanego, niesłodzonego mleka. Z masy lepiłyśmy kuleczki, które obtaczałyśmy w wiórkach kokosowych, a potem wkładałyśmy je do lodówki aby stwardniały. Robiłyśmy je tak często, aż nam się znudziły :]
Potem były kuleczki z płatków owsianych, jednak masa nie chciała się lepić i stwardniałą słodkość wyskrobywałam z garnka :]
Podzielę się z Wami dwoma sprawdzonymi przepisami na proste i smaczne kuleczki. Zamiast wiórek kokosowych można zamiennie użyć mielonych orzechów, migdałów czy kolorowej posypki. Lepikiem może być rozpuszczona czekolada z niewielkim dodatkiem mleka, gotowa masa kajmakowa, masło lub rozpuszczone cukierki typu krówki. Osobiście nie polecam rozpuszczonej margaryny i kakao - wg mnie nie smakuje najlepiej.
Ewulki – kulki
SKŁADNIKI:
- 150g herbatników (twardych),
- ok. 125g masła (pół kostki),
- 2/3 szklanki cukru pudru (lub innego, ja daje brązowy),
- ok 2 łyżki stołowe mleka skondensowanego,
- wiórki kokosowe (ok 20-30g),
- kilka kropel aromatu waniliowego (lub dowolny),
- 2 łyżki stołowe kakao.
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki drobno posiekać. Do garnka wrzucić pół kostki masła i postawić na nagrzany palnik, dodać cukier i 2 łyżki kakao, dobrze wymieszać, zagotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy. Następnie dodajemy aromat waniliowy i skondensowane mleko, przez chwilę mieszamy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie dostatecznie wychłodzona, formujemy kulki i obtaczamy każdą dokładnie w wiórkach kokosowych. Kulki układamy na płaskim talerzu i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Ponieważ kulki mogą nam trochę się spłaszczyć ( gdy masa nie jest dostatecznie schłodzona), po upływie 2 godzin gdy masa konkretnie stwardnieje, można ponownie każdą kulkę ładnie wyklepać, by zlikwidować spłaszczony bok.
Kulki krówkowe na herbatnikach
SKŁADNIKI:
- masa kajmakowa z puszki, orzechowa - 5 kopiastych łyżek,
- herbatniki duże typu Petit Beurre - 15 sztuk,
- wiórki kokosowe - do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciastka włożyć do torebki foliowej. Herbatniki rozkruszyć ostrożnie przy pomocy drewnianego tłuczka do ziemniaków. Przełożyć do miski. Do rozkruszonych ciastek dodać masę kajmakową. Wymieszać ucierając łyżką do połączenia się składników. Przy pomocy łyżki masę lepić w nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego. Wiórki wysypać na talerz i obtaczać w nich kulki. Obtoczone w wiórkach kulki ułożyć na dużym płaskim talerzu i włożyć na godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem można poprawić kształt naszych kulek, gdyby się nieco spłaszczyły. Zachęcam mamy do zaproszenia dzieci do wspólnej zabawy :)
Takie trufelki można za każdym razem robić podobnie zamieniając jeden ze składników na inny, a za każdym razem otrzymamy inny smak. Różnorodność mas kajmakowych dostępnych na rynku może nas do tego zachęcić. Smak i aromat można wzbogacić dodając odrobinę aromatu spożywczego lub wkładając do środka kuleczki kawałek dowolnego orzecha lub owoca. Polecam!!