Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.2 - Pomidorowe

Opublikowano: 30.12.2011
Autor: Sarenka
Gęste, zdrowe, pyszne - Zupy warzywne cz.2 - Pomidorowe
Zupki po raz drugi. Tym razem w pomidorowym wydaniu...

Pomidorówkę lubię najbardziej w sierpniu...z sezonowych warzyw, które w pełni oddają swój najlepszy naturalny smak i aromat. Słodkie, dojrzewające w rozpieszczającym je słońcu pomidorki są wyjątkowo pyszne. Ale sezon na te warzywa trwa dość krótko, dlatego poza sezonem wykorzystujemy zamknięte w pudełeczkach, puszkach i kartonikach pomidorowe dobrodziejstwa tworząc właśnie pomidorowe specjały.

 

 

Pomidorowa z pieczoną papryką

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

1.       pomidory z puszki - 2x400g (obrane i pokrojone lub ok 1kg świeżych, obranych ze skórki pomidorów),

2.       udziec indyka z kością - 700g,

3.       cebula,

4.       seler naciowy - 2 łodygi,

5.       papryka świeża - 2 sztuki,

6.       marchewka - 4 młode sztuki,

7.       korzeń pietruszki,

8.       czosnek - 4 ząbki (wedle upodobań, można mniej)

9.       ugotowany na sypko ryz - 1,5-2 szklanki suchego ryżu,

10.    vegeta,

11.    sól, pieprz,

12.    oliwa - do skropienia papryki,

13.    liść laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na podłużne części. Skropić oliwą, ułożyć na folii do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez15 minut w 180 stopniach, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczoną paprykę. Ryz wielokrotnie przepłukać, zalać na 20 minut zimną wodą, odsączyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, ponacinać głęboko w kliku miejscach i zalać wrzącą wodą (ok 1,5-2l), dodać 2 łyżki vegety i trochę soli. Gotować przez 30 minut, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz pomidory z puszki. Przyprawić vegetą, sola i pieprzem, wrzucić listek laurowy. Gotować przez 25 minut (do miękkości wszystkich składników) na wolnym ogniu, dodać pokrojona w kosteczkę pieczoną paprykę oraz drobno posiekany czosnek, podgotować przez 5 minut i doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

 

Pomidorówka na pomidorach polnych

 

 


SKŁADNIKI:

 

1.       pomidory polne - 1 kg,

2.       cebula - 2,

3.       marchew - 2,

4.       seler - nieduży kawałek,

5.       makaron kolanka - 300g ugotowanego,

6.       natka pietruszki,

7.       czosnek - 3 ząbki,

8.       śmietana 18%,

9.       kostka drobiowa,

10.    vegeta,

11.    sól,

12.    cukier,

13.    pieprz,

14.    liść laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Do gotującej, osolonej wody (do 1 litra, lub nieco wiecej) z dodatkiem kostki drobiowej, liścia laurowego i pieprzu dodać pomidory i pokrojoną w kostkę cebule, gotować przez 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz selera. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na koniec dodajemy posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy makaron i kleks śmietany.

 

Pomidorówka z kalafiorem i ryżem

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

1.       2 litry zimnej wody,

2.       2 uda z kurczaka,

3.       cebula,

4.       4 młode marchewki,

5.       2 korzenie pietruszki,

6.       2 łodygi selera naciowego,

7.       4 lyzki koncentratu pomidorowego,

8.       średniej wielkości kalafior,

9.       3/4 szklanki ryżu,

10.    1/2 szklanki mrożonego groszku,

11.    5 łyżek śmietany 30%,

12.    2 ząbki czosnku,

13.    pęczek natki pietruszki,

14.    vegeta, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

15.    2 listki laurowe

PRZYGOTOWANIE:

miękkości wszystkich warzyw, przez ok 10 minut. Czosnek pokroić na drobniutka kosteczkę, natkę posiekać. Tuz przed zakończeniem gotowania, zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę, czosnek i natkę, ponownie zagotować i doprawiać do smaku. Do dużego garnka wlać 2 litry zimnej wody, wrzucić umyte 2 kurze uda, posolić, zagotować, zebrać szum, gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Warzywa obrać i umyć, ryż przepłukać. Cebulę, marchew i pietruszkę, pokroić w kosteczkę i wrzucić do gotującej wody, gotować 5 minut, po czym wrzucić rozdrobniony na małe różyczki kalafior, pokrojoną na pół-plastry łodygę selera, przepłukany ryż, listki laurowe, koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę i vegetę. Gotować na małym ogniu przez ok 20 minut, po czym dodać groszek i gotować do

 

 

Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

 


 


 

 

SKŁADNIKI:

 

1.       250g drobnego makaronu wloskiego Conchigliette (użyłam malutkich muszelek razowych)

2.       ok. 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego,

3.       2 puszki obranych i pokrojonych pomidorów (2x400g),

4.       duza cebula,

5.       2 duze zabki czosnku,

6.       2 garstki listków bazylii + swieze listki do dekoracji,

7.       starkowany parmezan (lub inny żółty ser),

8.       biala fasola z puszki (200g) (wieksza lub drobna, użyłam dużych ziaren),

9.       sól, świeżo zmielony pieprz,

10.    oliwa lub maslo do smazenia (ok. 2-3 lyzki)

PRZYGOTOWANIE:

Makaron uggotowac al dente w osolonej wodzie, przeplukac zimna woda i odcedzic. Cebule i czosnek obrac i umyc, drobno pokroic. Fasole dobrze przepłukać. Listki bazylii drobno posiekac (bazylie można zastąpić natka pietruszki). Na patelni rozgrzac tluszcz i zeszklic cebule z czosnkiem. Zagotowac bulion wraz z pomidorami, dodac fasole i cebule z czosnkiem, gotowac 15 minut na niewielkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem gotowania doprawic sola i pieprzem, dodac zielenine. Do głębokich talerzy lub bulionerek, wrzucic porcje makaronu (wg uznania), zalac goraca zupa, posypac startym, żółtym serem (nie żałować), przybrac zielenina (bazylia lub pietruszka) i spożywać na goraco.


 

 

Pomidorówka z soczewicą

 

 

SKŁADNIKI:

 

1.       ok 1,5-2 litra rosołu (użyłam drobiowego, z poprzedniego dnia),

2.       cebula,

3.       1/2 pora,

4.       szklanka czerwonej soczewicy,

5.       3 marchewki,

6.       3 pietruszki,

7.       łodyga selera naciowego,

8.       szklanka rozmrożonego groszku zielonego,

9.       2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów,

10.    2-3 ząbki czosnku,

11.    2-3 łyżki przecieru pomidorowego,

12.    sól, pieprz, vegeta, papryka, maggie, lisc laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewice zalać zimna woda, ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren i moczyć przez ok 20 min, po czym dobrze przepłukać, az woda będzie czysta. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Zagotować rosół i wrzucić pokrojona w kostkę cebule, pokrojona w poł-paski marchewkę i pietruszkę, pokrojona w plastry łodygę selera oraz liść laurowy. Gotować ok 20 min na małym ogniu, po czym dodać groszek, pokrojonego w prążki pora,  soczewice, ok łyżeczkę papryki i pomidory i gotować na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut, tuz przed zakończeniem dodać pokrojony w cienkie słupki lub kosteczkę czosnek, doprawić przecierem pomidorowym i przyprawami, zagotować. Można dodatkowo podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Zawsze robie gęste zupy i ta podawałam w pierwotnej wersji, bez dodatków.


 

 

Pomidorówki można robić na wiele sposobów i w każdym z nich odkryć nowy wymiar smaku. Trzeba jednak przyznać, że pomidorówki są pyszne :))

prymat