Spaghetti z dynią i mięsem mielonym

Zainspirowana wszechstronnością wykorzystania dyni wymyśliłam przepis na spaghetti z dynią w roli głównej.
Spaghetti z dynią i mięsem mielonym
SKŁADNIKI:
dynia 450g,
mięso mielone 250g,
1 papryczka chili,
posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
woda 100ml,
czosnek 2 ząbki,
1 cebula,
2-3 łyżki śmietany 36%,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka startego żółtego sera,
makaron spaghetti 250g,
sól,
pieprz,
vegeta,
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją drobno.
Umieszczamy dynię w rondelku i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cebulę i papryczkę - smażymy do momentu aż dynia zacznie się rozpadać podlewając wodą, w między czasie dodajemy czosnek.
Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone doprawiając do smaku vegetą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy.
Gdy dynia zacznie się rozpadać to zmniejszamy ogień i dodajemy natkę, śmietanę, żółty ser - dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Kolejno dodajemy usmażone mięso. Dokładnie wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję makaronu i polewamy ją sosem.
Smacznego :)