Dla swoich potrzeb wymyśliłam bardzo zdrowy i lekki sos do warzyw i sałatek .
Zawiera on dużo dobrodziejstwa .
Składniki podstawowy pietruszka.
Łączna ilość składników mineralnych w korzeniu i naci jest w przybliżeniu taka sama, ale nać ma trochę więcej potasu (nać -1000 mg, korzeń – 880), wapnia nać – 245 mg,, fosforu nać – 33 mg, i zdecydowanie więcej żelaza (nać – 8,1 mg, korzeń – 3,1). Ponadto cała pietruszka zawiera magnez, mangan, miedź i inne mikroelementy. W witamin najbardziej zasobna jest w witaminę C do 323 mg, karoten nać – 7,2 mg. Pietruszka ma sporo witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy. Dzięki dużej zawartości potasu pietruszka ma działanie moczopędne, a ze względu na bardzo dużą zasobność w żelazo, zaleca się ja jako środek leczący anemię
. Pietruszka stosowana jest przy wielu chorobach, a zwłaszcza nerek i pęcherza moczowego, kamicy nerkowej, zapaleniu prostaty, przy kłopotach z oddawaniem moczu i w przypadkach pojawienia sie opuchlizny, reumatyzmie, . Zaleca sie ją także chorym z zaburzeniami trawiennymi (brak łaknienia, wzdęcia, ból brzucha, atonia jelit) oraz pomocniczo w chorobach wątroby i cukrzycy.
Drugi skałdnik czosnek
Czosnek zawiera ok 9,5 mg witaminy C, oraz niewielkie ilości witaminy A, oraz witaminy B1, B2, B3, PP, a także fitosterol, flawonoidy.
Zawiera liczne substancje lotne, zwane olejkami czosnkowymi w którym znajdują się allicyna i allistatyna, o silnym działaniu bakteryjnym. Allicyna działa bardzo silnie na bakterie między innymi gruźlicy, a allistatyna na gronkowce i bakterie okrężnicy.
Olejki czosnkowe wpływają korzystnie na przemianę materii. Ponadto czosnkowi przypisuje się działanie antysklerotyczne i działanie regulujące ciśnienie krwi.
Teraz czas na mój przepis
Sos pietruszkowo-czosnkowy light
Składniki:
1 pęczek pietruszka natka,
2 szt jogurt naturalny,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka przyprawa Tzatzik Prymat
Pietruszkę miksujemy w rozdrabniaczu ,dodajemy jogurt ,wyciśnięty czosnek i przyprawę .Miksujemy -chłodzimy -podajemy w sałatkach.