soczewica duszona z letnimi warzywami w arabskim stylu

Kumin (Kmin rzymski) to jedna moich ulubionych przypraw, dzięki olejkom bardzo aromatyczna. Do kupienia z ziarenkach lub mielona. Smak potraw z kuminem jest mocno egzotyczny, często stosuje się kumin w kuchni indyjskiej i arabskiej, wchodzi w skład mieszanki curry. Poza specyficznym aromatem ma też niezwykłe właściwości, wspomaga trawienie wszystkich kapustnych i strączkowych, ma też działanie antyrakowe. Niestety kumin nie jest popularny w Polsce i raczej ciężko go dostać, albo jest drogi. Mój ostatni zapas został przywieziony z Maroka i już ma się ku końcowi, zaczynam więc pomału panikować gdzie kupić dużą ilość niedrogo.
Soczewica duszona z letnimi warzywami po arabsku.
Składniki:
Soczewica zielona (1 szklanka), cukinia (1/2 średniej), papryka czerwona i zielona (po 1 sztuce), cebula (2 sztuki), pomidory (3 duże), koncentrat pomidorowy (1 łyżka), oliwa, czosnek (2 ząbki), przyprawy: kumin, sól, pieprz, kurkuma, chili lub pieprz kajeński, kolendra (mielone ziarna), majeranek, cynamon, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Soczewicę namoczyłam przed gotowaniem, wystarczy 1-2 godziny. W międzyczasie przygotowałam warzywa, umyłam je, pomidory (po sparzeniu) i cebulę obrałam ze skórki. Pokroiłam na większe kawałki. Cukinię bez gniazd nasiennych pokroiłam w kostkę. Cebulę podsmażyłam na patelni na 2 łyżkach oliwy. Soczewicę gotowałam 20 minut w sporym garnku. Następnie dodałam wszystkie warzywa, czosnek i przyprawy. Zagęściłam koncentratem i dusiłam około 15 minut pod przykryciem na niedużym ogniu.
Przyprawy i warzywa dają idealny balans smaków, słodko ostro słono kwaskawy.. pycha. Polecam miłośnikom egzotycznych smaków ;)
S m a c z n e g o