Śniadanie dookoła świata

Opublikowano: 11.08.2015
Autor: Ewa Wojtaszko
Śniadanie dookoła świata
Turcja i cilbir

Czy,to w Polsce czy w każdym innym miejscu na ziemi wiadomo,że dnia nie zaczynamy bez śniadania. Każdy kraj ma swoje zwyczaje,każdy z nas ma inne kubki smakowe. Im bardziej na wschód,tym bardziej dania będą bardziej kolorowe,aromatyczne a przy tym pikantne. Im bardziej na zachód tym więcej smażonych mięs,tłuszczów pochodzenia zwierzęcego,dań z nabiału. 

Jak w Polsce jest każdy wie. Jak śniadanie wygląda w innych krajach? Dzisiaj pod lupę wezmę Turcję,chyba dlatego,że zaraz po kuchni indyjskiej turecka należy do mojej ulubionej.

W Turcji w porównaniu do innych krajów,śniadanie ,a bardzo ważne znaczenie. Tutaj na pewno możemy powiedzieć,że to najważniejszy czas w ciągu dnia,tutaj nie zaczniemy dnia bez śniadania.  Jeśli kiedyś mieliście okazje spróbować śniadania w wersji tureckiej,to na pewno wiecie jak wyglądają stoły..Dosłownie uginają się od jedzenia.

Co znajdziemy na turecki stole? 

Na pewno znajdziecie świeże ogórki i pomidory,oliwki,chleb. Śniadanie nie obejdzie się również bez sera,popularny jest np beyaz peynir czy kasar peynir,oprócz serów znajdziecie również kiełbaski czy salami. Żeby nie było nudno na stole znajdziecie również dżemy,soki,czekoladę typu nutella. 

Źródło zdjęcia

Śniadanie dookoła świata

 

 

 

Mnie najbardziej zdziwiło podanie na śniadanie frytek,ale jak to się mówi ;co kraj,to obyczaj'.  Podobnie jak w Polsce na śniadanie podawane są również jajka np na miękko,sadzone,jajecznica z pomidorami i papryką zwana memnum. Nie zapominajmy również o herbacie i kawie. Jeśli w domu są małe dzieci w menu możemy znaleźć  również ciasteczka,kurabiye. 

Tym razem chciałabym Wam przedstawić przepis na iście sułtańskie śniadanie tj Cilbir.

Składniki na Cilbir : 

8 jajek

główka czosnku,posiekana

300 g jogurtu greckiego

50 g masła

1 łyżeczka chili w płatkach

50 ml oliwy z oliwek

2 gałązki koperku lub natki pietruszki

100 ml octu

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do miski przełóż jogurt i czosnek,przemieszaj i odstaw na bok. Posiekaj koperek.

Na patelni rozpuść masło,zdejmij z ognia i dodaj chili. Dodaj oliwę z oliwek,koperek. Przemieszaj i odstaw na bok.

W garnku zagotuj wodę,dodaj wodę i ugotuj jajka w koszulkach. Ugotowane jajka przełóż na talerz.

Do miseczek przełóż część jogurtu. Na jogurt wyłóż po dwa jajka i polej pozostałym jogurtem. Posyp koperkiem i natką pietruszki. Na koniec polej roztopionym masłem z chili.

Ja swój cilbir podaję ze szczypiorkiem.

Śniadanie dookoła świata

 

 

prymat