Śniadanie dookoła świata

Opublikowano: 10.08.2015
Autor: Ewa Wojtaszko
Śniadanie dookoła świata
Indie i zupa kokosowa

Śniadanie dookoła świata 

Indie i zupa kokosowa 

Co kraj,to obyczaj. W Polsce najczęściej na śniadanie chyba jemy kanapki,jajecznice,jajka w różnych postaciach,płatki,owsianki,czasem kiełbaski.

Często na śniadanie podajemy zupę mleczną,zwłaszcza jeśli w domu są dzieci. Zupa mleczna,to legenda PRL,którą robiły nasze babcie i mamy. Wiem,że nie każdy lubi,nie każdy ma miłe wspomnienia. Wiem,że zwłaszcza w przedszkolach były podawane bezsmakowe 'papki'. Ja nigdy nie miałam z tym problemu i zjadałam wszystko,to co było na moim talerzu.

Co jeśli tą typową,polską zupę mleczną nieco 'ulepszyć' a przy okazji posmakować czegoś innego...

Moją propozycją jest indyjska zupa kokosowa. Oprócz mleka oczywiście i cukru,znajdziemy w niej kokos w dwóch postaciach - mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Jest,to świetna propozycja dla osób lubiących kokos.

 

Składniki:

1 łyżka masła

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżeczka mielonego kardamonu

4 łyżki miodu

puszka mleczka kokosowego

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli

2 szklanki mleka

Do garnka wrzuć masło i miód, rozpuść. Dodaj wiórki kokosowe i podsmażaj przez ok 4 minuty.

Dodaj kardamon,cynamon i gałkę muszkatołową,wymieszaj.

Dodaj oba mleka i sól. Gotuj przez około 20 minut.

Śniadanie dookoła świata

prymat