Śniadanie dookoła świata

Śniadanie dookoła świata
Indie i zupa kokosowa
Co kraj,to obyczaj. W Polsce najczęściej na śniadanie chyba jemy kanapki,jajecznice,jajka w różnych postaciach,płatki,owsianki,czasem kiełbaski.
Często na śniadanie podajemy zupę mleczną,zwłaszcza jeśli w domu są dzieci. Zupa mleczna,to legenda PRL,którą robiły nasze babcie i mamy. Wiem,że nie każdy lubi,nie każdy ma miłe wspomnienia. Wiem,że zwłaszcza w przedszkolach były podawane bezsmakowe 'papki'. Ja nigdy nie miałam z tym problemu i zjadałam wszystko,to co było na moim talerzu.
Co jeśli tą typową,polską zupę mleczną nieco 'ulepszyć' a przy okazji posmakować czegoś innego...
Moją propozycją jest indyjska zupa kokosowa. Oprócz mleka oczywiście i cukru,znajdziemy w niej kokos w dwóch postaciach - mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Jest,to świetna propozycja dla osób lubiących kokos.
Składniki:
1 łyżka masła
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego kardamonu
4 łyżki miodu
puszka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 szklanki mleka
Do garnka wrzuć masło i miód, rozpuść. Dodaj wiórki kokosowe i podsmażaj przez ok 4 minuty.
Dodaj kardamon,cynamon i gałkę muszkatołową,wymieszaj.
Dodaj oba mleka i sól. Gotuj przez około 20 minut.