smukła fasolka szparagowa

Opublikowano: 24.07.2014
Autor: wyattearp
smukła fasolka szparagowa
Odkąd pamiętam u mnie w domu jadało się ugotowaną fasolkę podsmażoną z bułką tartą ,smak ten zawsze kojarzył mi się z wakacjami,dziś fasolka również gości na moim stole ale w nieco innych wersjach.

Fasolka szparagowa czy to ta zielona czy żółta jest bogata w białko , wspomaga układ pokarmowy ,zielona szczególnie jest polecana kobietom w ciąży ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego oraz witaminę A,ponadto powinni ją jeść cukrzycy oraz ludzie z niedoborem żelaza.

Ja ją gotować  ?

wrzucam na wrzącą osolona wodę ,fasolka ma być miękka a zarazem jędrna ,za długo gotowana straci sprężystość i wyjdzie nam przysłowiowa ciapa.

 

smukła fasolka szparagowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uwielbiam fasolkę w zupie jarzynowej z dodatkiem świeżo pokrojonego koperku i natki pietruszki.

prymat