Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smerfetka

Pyszna i fajna Smerfetka, niczym ta z bajki

SKŁADNIKI:
Biszkopt
mąka pszenna 1/2szkl
proszek do pieczenia 1łyżeczka
woda zimna -2 łyżki
jajka 4szt
mąka ziemniaczana 1/2szkl.
proszek do pieczenia 1łyżeczka
cukier 0,5 szkl
ocet -1 łyżeczka
MASA BUDYNIOWA
mleko -2 szkl
cukier -4 łyżki
margaryna -210 g
mąka -5 łyżek
PIANKA
śnieżki 2 opak
mleko -1,5 szkl
galaretka niebieska -2 opak
woda -1 szkl
delicje jagodowe -2 opak
WIERZCH CIASTA
galaretki niebieskie -2 opak
woda -0,5 l

 
PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.
MASA BUDYNIOWA
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
Margarynę rozetrzeć.
Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać
MASA PIANKOWA
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać.
Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno.
Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. WIERZCH CIASTA
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
PRZEKŁADANIE CIASTA
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje.
Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce.


Smerfetka 







Smerfetka 






Smerfetka







Smerfetka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak