Mimo że mięso spożywane na surowo jest łatwiej strawne, to poza befsztykiem po tatarsku, sporządzonym z polędwicy lub rostbefu, w tej postaci mięsa się nie jada.
Wszystkie mięsa poddaje się obróbce cieplnej, przez co stają się smaczniejsze i wolne od zakażeń bakteriami chorobotwórczymi oraz pasożytami.
Istnieją cztery metody przyrządzania mięsa:gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie.
Przy sporządzeniu potraw z mięsa należy dążyć do tego, aby można osiągnąć tylko dzięki odpowiednio dobranej obróbce cieplnej, dostosowanej do rodzaju potrawy i jakości mięsa.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, napiszę kilka słów o pieczeniu mięs.
Pieczenie i zapiekanie mięsa.
Do pieczenia przeznacza się mięso dobrej jakości, bez błon, ścięgien i niezbyt tłuste.
Na jakość potrawy wpływa tzw.dojrzałość mięsa...
PIECZONA SZYNECZKA
MARYNATA
woda- 2 litry
sól peklowana- 4 łyżki
czosnek- 6 ząbków
szynka wieprzowa- 1,5 kg
liście laurowe
ziele angielskie - 6 ziarenek
OBŁOŻENIE MIĘSA
sól- 1/2 łyżeczki
pieprz- 1/2 łyżeczki
przyprawa do mięs- 1 łyżka
majeranek- 2 łyżki
granulowany czosnek- 1 kosteczka
papryka ostra- 1/2 łyżeczki
OPIS PRZYGOTOWANIA
Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.
Wszystkie przyprawy mieszamy.
Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.
Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.