Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie mięs

Mimo że mięso spożywane na surowo jest łatwiej strawne, to poza befsztykiem po tatarsku, sporządzonym z polędwicy lub rostbefu, w tej postaci mięsa się nie jada. Wszystkie mięsa poddaje się obróbce cieplnej, przez co stają się smaczniejsze i wolne od zakażeń bakteriami chorobotwórczymi oraz pasożytami. Istnieją cztery metody przyrządzania mięsa:gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie. Przy sporządzeniu potraw z mięsa należy dążyć do tego, aby można osiągnąć tylko dzięki odpowiednio dobranej obróbce cieplnej, dostosowanej do rodzaju potrawy i jakości mięsa. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, napiszę kilka słów o pieczeniu mięs. Pieczenie i zapiekanie mięsa. Do pieczenia przeznacza się mięso dobrej jakości, bez błon, ścięgien i niezbyt tłuste. Na jakość potrawy wpływa tzw.dojrzałość mięsa...

PIECZONA SZYNECZKASmażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie mięs


MARYNATA

woda- 2 litry

sól peklowana- 4 łyżki

czosnek- 6 ząbków

szynka wieprzowa- 1,5 kg

liście laurowe

ziele angielskie - 6 ziarenek

OBŁOŻENIE MIĘSA

sól- 1/2 łyżeczki

pieprz- 1/2 łyżeczki

przyprawa do mięs- 1 łyżka

majeranek- 2 łyżki

granulowany czosnek- 1 kosteczka

papryka ostra- 1/2 łyżeczki

 

OPIS PRZYGOTOWANIA

Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.
Wszystkie przyprawy mieszamy.
Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.
Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.

Barbara40 14.04.2011 16:21
Dziekuje, tez tak mysle i zrobie !!
danusia19671 13.04.2011 21:34
Cielęcina to bardzo dobre mięsko, uważam że szynka też powinna być bardzo dobra.
danusia19671 13.04.2011 21:29
Dziękuję za komentarze
Gosia311 13.04.2011 21:19
piekłam szyneczkę z przepisu Pani Danusi. jest przepyszna
Gosia311 13.04.2011 21:19
piekłam szyneczkę z przepisu Pani Danusi. jest przepyszna
Barbara40 13.04.2011 18:03
Cudenko,az sie prosi, zeby zrobic, ale czy z cieleciny tez bedzie dobra ? Bo,tylko taka moge zrobic
MAR3STA 12.04.2011 23:29
cudnie wygląda, aż nabrałam apetytu;)
borgia 12.04.2011 20:21
Och Danusiu... a carpaccio? ;) Myślę, że na tak podane surowe mięso bym się skusiła ze smakiem, bo tatara nie lubię. Jadłam i wiem, że mi nie smakuje. Szyneczka wygląda przednio i akurat na Święta jak znalazł. Będzie za mną chodziła - dopóki nie zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak