Smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie mięs

Opublikowano: 12.04.2011
Autor: danusia19671
Smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie mięs
Mimo że mięso spożywane na surowo jest łatwiej strawne, to poza befsztykiem po tatarsku, sporządzonym z polędwicy lub rostbefu, w tej postaci mięsa się nie jada. Wszystkie mięsa poddaje się obróbce cieplnej, przez co stają się smaczniejsze i wolne od zakażeń bakteriami chorobotwórczymi oraz pasożytami. Istnieją cztery metody przyrządzania mięsa:gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie. Przy sporządzeniu potraw z mięsa należy dążyć do tego, aby można osiągnąć tylko dzięki odpowiednio dobranej obróbce cieplnej, dostosowanej do rodzaju potrawy i jakości mięsa. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, napiszę kilka słów o pieczeniu mięs. Pieczenie i zapiekanie mięsa. Do pieczenia przeznacza się mięso dobrej jakości, bez błon, ścięgien i niezbyt tłuste. Na jakość potrawy wpływa tzw.dojrzałość mięsa...

PIECZONA SZYNECZKASmażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie mięs


MARYNATA

woda- 2 litry

sól peklowana- 4 łyżki

czosnek- 6 ząbków

szynka wieprzowa- 1,5 kg

liście laurowe

ziele angielskie - 6 ziarenek

OBŁOŻENIE MIĘSA

sól- 1/2 łyżeczki

pieprz- 1/2 łyżeczki

przyprawa do mięs- 1 łyżka

majeranek- 2 łyżki

granulowany czosnek- 1 kosteczka

papryka ostra- 1/2 łyżeczki

 

OPIS PRZYGOTOWANIA

Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.
Wszystkie przyprawy mieszamy.
Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.
Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.

prymat