Smaki lata-rabarbar-przysmak czy trucizna?

Rabarbar pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii. Cenimy go głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku, jednak nie należy go nadużywać. Wartości odżywcze soczystych łodyg, mających zielony, czerwonawy, albo krwistoczerwony kolor, są bowiem niewielkie. Owszem, rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera cenne witaminy: A, B9 (kwas foliowy) C,E i K, jest też bogaty w potas, wapń, fosfor, magnez i błonnik. Rabarbar posiada właściwości odkażające, przeczyszczające, antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ale zawiera dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, który w dużych ilościach może wpływać niekorzystnie na kości i zęby.
Jeśli jednak chcemy zrobić coś z rabarbaru, to polecam kilka smacznych i łatwych przepisów:
Ciasto-chlebek z rabarbarem
Składniki:
- 400 g mąka,
- 7 szt jajka,
- 1 szklanka cukier,
- 1 szt cukier waniliowy,
- 1/2 kg rabarbar,
- 10 łyżek olej,
- 2,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
- 2 łyżki woda
Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukry, następnie żółtka, wodę,olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Część masy wlać do formy, ja robiłam w dużej keksówce,ale można w zwykłej formie, dodać rabarbar pokrojony w plastry (wcześniej obrany), zalać resztą ciasta i lekko wymieszać. Piec w 180 stopniach.Smacznego!
rabarbarowe placuszki
Składniki:
- 4 szt rabarbar,
- 3 szt jajko,
- 3 łyżki śmietana,
- 4-5 lyżek mąka,
- 1 opakowanie cukier waniliowy,
- WG POTRZEBY cukier,
- do posypania cukier puder
Rabarbar myjemy,obieramy i kroimy na cieniutkie talarki.Jajka,mąkę,śmietanę i cukry miksujemy na jednolitą masę.dodajemy rabarbar i łyżką lub chochelką wylewamy placuszki na rozgrzaną patelnię.Posypujemy po usmażeniu cukrem pudrem.pyszne!
Tarta z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
- 200 g masło,
- 400 g mąka,
- 300 g rabarbar,
- 200 g jabłka,
- 3 szt jajka,
- 2 łyżki cukier puder,
- 1 szt cukier waniliowy,
- 200 g cukier
Rabarbar i jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i zasypać 150g cukru. Zostawić na godzinę,aż puszczą sok, odlać, wycisnąć. Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki. 3/4 ciasta wyłożyć na formę, nakłuć widelcem, na to dać owoce. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, zalać owoce. Na górę zetrzeć resztę ciasta na tarce, tworząc kruszonkę. Piec w 170 stopniach ok 40 minut.Smacznego!
A więc rabarbar w dłoń!