Smaki lata-rabarbar-przysmak czy trucizna?

Opublikowano: 21.07.2011
Autor: Kate131
Smaki lata-rabarbar-przysmak czy trucizna?
Już początkiem lata możemy na grządkach znaleźć rabarbar. Nie każdy lubi, ale warto korzystać z niego, choć raz w sezonie zrobić deser z rabarbarem. Nie należy jeść go zbyt wiele, zawiera szczawiany, które wpływają niekorzystnie na nasz organizm, ale nie jest aż taki zły:)

Rabarbar pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii. Cenimy go głównie dla jego specyficznego, kwaśnego i orzeźwiającego smaku, jednak nie należy go nadużywać. Wartości odżywcze soczystych łodyg, mających zielony, czerwonawy, albo krwistoczerwony kolor, są bowiem niewielkie. Owszem, rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera cenne witaminy: A, B9 (kwas foliowy) C,E i K, jest też bogaty w potas, wapń, fosfor, magnez i błonnik. Rabarbar posiada właściwości odkażające, przeczyszczające, antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ale zawiera dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, który w dużych ilościach może wpływać niekorzystnie na kości i zęby.

 

Jeśli jednak chcemy zrobić coś z rabarbaru, to polecam kilka smacznych i łatwych przepisów:

 

Ciasto-chlebek z rabarbarem

Składniki:

Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukry, następnie żółtka, wodę,olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Część masy wlać do formy, ja robiłam w dużej keksówce,ale można w zwykłej formie, dodać rabarbar pokrojony w plastry (wcześniej obrany), zalać resztą ciasta i lekko wymieszać. Piec w 180 stopniach.Smacznego!

 

 

 

rabarbarowe placuszki

Składniki:

 

Rabarbar myjemy,obieramy i kroimy na cieniutkie talarki.Jajka,mąkę,śmietanę i cukry miksujemy na jednolitą masę.dodajemy rabarbar i łyżką lub chochelką wylewamy placuszki na rozgrzaną patelnię.Posypujemy po usmażeniu cukrem pudrem.pyszne!

 

 

Tarta z rabarbarem i jabłkami

 

Składniki:

Rabarbar i jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i zasypać 150g cukru. Zostawić na godzinę,aż puszczą sok, odlać, wycisnąć. Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki. 3/4 ciasta wyłożyć na formę, nakłuć widelcem, na to dać owoce. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, zalać owoce. Na górę zetrzeć resztę ciasta na tarce, tworząc kruszonkę. Piec w 170 stopniach ok 40 minut.Smacznego!

 

A więc rabarbar w dłoń!

 

 

 

 

 

prymat