Smaki lata - porzeczki

Opublikowano: 16.07.2011
Autor: Kate131
Smaki lata - porzeczki
Smaki lata - kolejna odsłona, tym razem owoc. Jako pierwszy przedstawię porzeczki. Najbardziej wartościowe są porzeczki czarne, jednak ja zajmę się porzeczkami czerwonymi.

Zwykły owoc jakich wiele, jednak poznajmy je bliżej.


Są to owoce typowo europejskie, uprawiane w ogródkach od XV wieku. Porzeczki zawierają witaminę C, a sok z nich zrobiony wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce. Mają dużo flawonoidów, pektyn, w ich skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Mają również właściwości przeciwzapalne, lekko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.



Są przyjemnie kwaśne i świetnie nadają się do deserów.

 

Oto kilka propozycji na wykorzystanie daru lata – czerwonych porzeczek:

 

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczkami

 

Składniki:

Na zaczyn składniki:
40 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
100 ml mleka


Mleko na zaczyn lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Owinąć ściereczką, położyć w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość.
na ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru
100 ml mleka
80g stopionej Kasi
2 jajka

Mąkę przesiać z cynamonem i cukrem, dodać letnie mleko, jajka , stopione ale już zimne masło i zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie zagnieść dokładnie ciasto. Przełożyć do czystego naczynia i dać do ciepłego miejsca. Trzymać ok. pół godziny.
dodatkowo:
550 g porzeczek czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
1 żółtko
2 łyżki mleka

Po podwojeniu objętości, podzielić ciasto na pół, rozwałkować na prostokąt. Cukier wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto, lekko przyklepać. Na cukier wysypać porzeczki. Zwijać roladę delikatnie. Kroić na 3 cm kawałki,układać na papierze do pieczenia.

Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Smacznego!

 

Kompot porzeczkowy

Składniki:

Lato w pełni, porzeczki na krzewach, więc czas na kompocik. Porzeczki oczyszczamy z szypułek, płuczemy wodą, zalewamy wodą i dosładzamy do smaku. Gotujemy ok pół godziny.Najlepiej smakuje schłodzony.

 

Ciasto porzeczkowe z bezą

 

Składniki:

Ciasto:
mąkę wymieszać z proszkiem i 3 łyżkami cukru. Zagnieść z żółtkami i masłem na ciasto. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut.
Beza:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier 300g i sok z cytryny.

Ubite białka wymieszać z porzeczkami, włożyć na wystudzone ciasto. Piec w 120-100 stopni aż beza będzie sucha.

Wystudzić przed podaniem. Posypać świeżymi porzeczkami. Smacznego!

 

 

Ciasto z porzeczkami

 

 

 

Składniki:

Ubić pianę z białek, powoli dodawać cukry wciąż ubijając oraz żółtka. Następnie dolać łyżkę wody, olej i mąkę wymieszana z proszkiem. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka formy keksówki, na górę dać porzeczki, zasypać cukrem waniliowym i piec w 180 stopniach aż się zarumieni. U mnie ok 30 minut.

 

 

 

Porzeczki! Zbieramy i zjadamy, nie pozwólmy, by opadały z krzewów:)

   

prymat