Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata - porzeczki

Smaki lata - kolejna odsłona, tym razem owoc. Jako pierwszy przedstawię porzeczki. Najbardziej wartościowe są porzeczki czarne, jednak ja zajmę się porzeczkami czerwonymi.

Zwykły owoc jakich wiele, jednak poznajmy je bliżej.

Smaki lata - porzeczki


Są to owoce typowo europejskie, uprawiane w ogródkach od XV wieku. Porzeczki zawierają witaminę C, a sok z nich zrobiony wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce. Mają dużo flawonoidów, pektyn, w ich skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Mają również właściwości przeciwzapalne, lekko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.



Są przyjemnie kwaśne i świetnie nadają się do deserów.

 

Oto kilka propozycji na wykorzystanie daru lata – czerwonych porzeczek:

 

Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczkami

 

Smaki lata - porzeczki

Składniki:

Na zaczyn składniki:
40 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
100 ml mleka


Mleko na zaczyn lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Owinąć ściereczką, położyć w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość.
na ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru
100 ml mleka
80g stopionej Kasi
2 jajka

Mąkę przesiać z cynamonem i cukrem, dodać letnie mleko, jajka , stopione ale już zimne masło i zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie zagnieść dokładnie ciasto. Przełożyć do czystego naczynia i dać do ciepłego miejsca. Trzymać ok. pół godziny.
dodatkowo:
550 g porzeczek czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
1 żółtko
2 łyżki mleka

Po podwojeniu objętości, podzielić ciasto na pół, rozwałkować na prostokąt. Cukier wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto, lekko przyklepać. Na cukier wysypać porzeczki. Zwijać roladę delikatnie. Kroić na 3 cm kawałki,układać na papierze do pieczenia.

Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Smacznego!

 

Kompot porzeczkowy

Smaki lata - porzeczki

Składniki:

Lato w pełni, porzeczki na krzewach, więc czas na kompocik. Porzeczki oczyszczamy z szypułek, płuczemy wodą, zalewamy wodą i dosładzamy do smaku. Gotujemy ok pół godziny.Najlepiej smakuje schłodzony.

 

Ciasto porzeczkowe z bezą

 

Smaki lata - porzeczki

Składniki:

Ciasto:
mąkę wymieszać z proszkiem i 3 łyżkami cukru. Zagnieść z żółtkami i masłem na ciasto. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut.
Beza:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier 300g i sok z cytryny.

Ubite białka wymieszać z porzeczkami, włożyć na wystudzone ciasto. Piec w 120-100 stopni aż beza będzie sucha.

Wystudzić przed podaniem. Posypać świeżymi porzeczkami. Smacznego!

 

 

Ciasto z porzeczkami

 

Smaki lata - porzeczki

 

 

Składniki:

Ubić pianę z białek, powoli dodawać cukry wciąż ubijając oraz żółtka. Następnie dolać łyżkę wody, olej i mąkę wymieszana z proszkiem. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka formy keksówki, na górę dać porzeczki, zasypać cukrem waniliowym i piec w 180 stopniach aż się zarumieni. U mnie ok 30 minut.

 

 

 

Porzeczki! Zbieramy i zjadamy, nie pozwólmy, by opadały z krzewów:)

   

Jolanta41 16.07.2011 22:43
Świetne przepisy ! Kiedyś wykorzystywano częściej te owoce (cudowna galaretka \"na surowo\"), teraz jakby trochę o nich zapomniano, a jak widać z opisu właściwości - wielka szkoda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak