Smaki lata - porzeczki

Zwykły owoc jakich wiele, jednak poznajmy je bliżej.
Są to owoce typowo europejskie, uprawiane w ogródkach od XV wieku. Porzeczki zawierają witaminę C, a sok z nich zrobiony wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce. Mają dużo flawonoidów, pektyn, w ich skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Mają również właściwości przeciwzapalne, lekko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.
Są przyjemnie kwaśne i świetnie nadają się do deserów.
Oto kilka propozycji na wykorzystanie daru lata – czerwonych porzeczek:
Drożdzowe ślimaki cynamonowe z porzeczkami
Składniki:
- 40 g drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 100 ml mleka,
- 500 g mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100 ml mleka,
- 80 g margaryna lub masło,
- 2 szt jajka,
- 550 g porzeczek czerwonych,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 szt żółtko,
- 2 łyżki mleka
Na zaczyn składniki:
40 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
100 ml mleka
Mleko na zaczyn lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Owinąć ściereczką, położyć w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiło objętość.
na ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki cukru
100 ml mleka
80g stopionej Kasi
2 jajka
Mąkę przesiać z cynamonem i cukrem, dodać letnie mleko, jajka , stopione ale już zimne masło i zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie zagnieść dokładnie ciasto. Przełożyć do czystego naczynia i dać do ciepłego miejsca. Trzymać ok. pół godziny.
dodatkowo:
550 g porzeczek czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
1 żółtko
2 łyżki mleka
Po podwojeniu objętości, podzielić ciasto na pół, rozwałkować na prostokąt. Cukier wymieszać z cynamonem, wysypać na ciasto, lekko przyklepać. Na cukier wysypać porzeczki. Zwijać roladę delikatnie. Kroić na 3 cm kawałki,układać na papierze do pieczenia.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, wysmarować każdą bułeczkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
Smacznego!
Kompot porzeczkowy
Składniki:
Lato w pełni, porzeczki na krzewach, więc czas na kompocik. Porzeczki oczyszczamy z szypułek, płuczemy wodą, zalewamy wodą i dosładzamy do smaku. Gotujemy ok pół godziny.Najlepiej smakuje schłodzony.
Ciasto porzeczkowe z bezą
Składniki:
- 2 szklanki PORZECZKI CZERWONE,
- 400 g mąka,
- 2 szt żółtka,
- 3 łyżki cukier puder,
- 300 g cukier puder,
- 1 łyzka sok z cytryny,
- 1 szt masło,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 3 szt białka
Ciasto:
mąkę wymieszać z proszkiem i 3 łyżkami cukru. Zagnieść z żółtkami i masłem na ciasto. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut.
Beza:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier 300g i sok z cytryny.
Ubite białka wymieszać z porzeczkami, włożyć na wystudzone ciasto. Piec w 120-100 stopni aż beza będzie sucha.
Wystudzić przed podaniem. Posypać świeżymi porzeczkami. Smacznego!
Ciasto z porzeczkami
Składniki:
- 1 szklanka porzeczek czerwonych,
- 4 szt jajek,
- 200 g mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżka wody,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, powoli dodawać cukry wciąż ubijając oraz żółtka. Następnie dolać łyżkę wody, olej i mąkę wymieszana z proszkiem. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka formy keksówki, na górę dać porzeczki, zasypać cukrem waniliowym i piec w 180 stopniach aż się zarumieni. U mnie ok 30 minut.
Porzeczki! Zbieramy i zjadamy, nie pozwólmy, by opadały z krzewów:)