Smaki lata kolejna odsłona - czarne porzeczki

Opublikowano: 18.07.2011
Autor: Kate131
Smaki lata kolejna odsłona - czarne porzeczki
Były czerwone, a więc przyszedł czas na czarne porzeczki. Bardziej wartościowe, ale chyba mniej eksploatowane, że tak to nazwę. Stwierdziłam, że przynajmniej u mnie, są znacznie rzadziej używane niż czerwone. Będę musiała to nadrobić, bo to co dowiedziałam się o czarnych porzeczkach, przemawia zdecydowanie na ich korzyść.

Otóż czarne porzeczki już w średniowieczu zostały poznane jako rośliny lecznicze. Niemal na całym świecie, spożywane są dopiero od połowy XVI wieku. Porzeczki to przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jest jej w owocach średnio 200 mg% (od 50 do nawet 400 mg% zależnie od klimatu). Medycyna ludowa zalecała owoce czarnej porzeczki w anginie, stanach zapalnych jamy ustnej, chorobach reumatycznych, kamicy moczowej, nadciśnieniu, arteriosklerozie, biegunkach. Witaminy w nich zawarte, głównie C i P, wpływają korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacniają serce, normalizują ciśnienie tętnicze, zapobiegają też przedwczesnemu rozwojowi miażdżycy. Czarne porzeczki pobudzają apetyt, wzmacniają organizm i podnoszą odporność na infekcje. Owoce zawierają związki potasu, które zwiększają wydzielanie toksyn z organizmu wraz z moczem, dlatego porzeczki zaleca się w przypadkach stanów zapalnych nerek, w kamicy moczowej i przy wszelkich obrzękach. Mają dużo żelaza, manganu i miedzi. Wywar z owoców hamuje procesy zapalne w nerkach i kanalikach żółciowych, obniża ciśnienie krwi, i łagodzi bóle reumatyczne. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteina. Co więcej, nie stosuje się tylko owoców, ale także liście czarnej porzeczki. Liście oraz pączki kwiatowe są używane w przypadkach reumatyzmu i schorzeń dróg moczowych, pęcherza moczowego.

 

 

Co najlepsze z czarnej porzeczki? Wg mnie dżem. Uwielbiam także sok. Znalazłam także przepis na pyszną nalewkę.I obiecuję, że zacznę więcej tworzyć z tych owoców. Oby tylko krzewy obrodziły:) A już dziś u mnie lody!

 

Lody z czarnej porzeczki

 

 

Składniki:

 

Żółtka zmiksować z cukrem, porzeczki w osobnym naczyniu zmiksować z jogurtem. Połączyć delikatnie. Włożyć do naczynia, zamrozić. Smacznego!

 

Zachęcam do gotowania i pieczenia z porzeczkami.Może u Was znajdę ciekawy przepis?

 

 

  

prymat