Śliwka w kompocie...

Opublikowano: 13.07.2012
Śliwka w kompocie...
... i nie tylko

Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.

[poradnikzdrowie.pl]

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Przepis podaje z mojego zeszytu z przepisami, ale od dawna piekę ciasta drożdżowe „na oko”

 

Ciasto:

5 dkg drożdży

1 szklanka mleka

2 łyżki oleju

2-3 łyżki cukru

Cukier waniliowy

3 szklanki mąki pszennej

2 jajka

½ łyżeczki soli

Reszta:

0,5 kg węgierek

Cukier

Posypka: (podaję taką ilość, ale zalezy na jakiej brytfance piec będziemy. Także możemy dorobic posypki gdyby brakło lub posypac więcej gdyby zostało)

5 łyzek masła lub margaryny

5 łyżek wiórek kokosowych

5 łyzek cukru

 

 

W misce tupperware zasypac drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łopatką. Posypać lekko maką i zamknąć miske. Następnie kilkoma kolistymi ruchami miska wyrobic ciasto. Miskę włożyć do ciepłej wody lub połozyc na grzejniku. Gdy się otworzy ponownie zamknąć i czekac do kolejnego otwarcia (20-30 minut). Sliwki umyć, przeciąć na pół iw yciagnąc pestki. Ciasto rozwałkowac na brytfance, ułożyć śliwki i posypac cukrem –ilosć zalezy jak słodkie ciasto lubimy i jakie są owoce. Margarynę lub masło łaczymy z kokosem i cukrem- można zmienic ilość gdyby posypka się nie urobiła dodając mniej lub wiecej tłuszczu. Posypkę kruszymy na śliwki. Pieczemy ok. 40-45 minut w 170  st C.

 

Śliwka w kompocie...

 

Ciasto ze śliwkami

Ciasto:

1 kostka masła

4 żółtka

300 g cukru pudru

3 szklanki mąki

1 łyzeczka proszku do pieczenia

Posypka:

5 dkg cukru

3 łyżki maki

10 dkg margaryny

Reszta:

4 białka

4 łyżki cukru

1 kg śliwek

 

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Przesitowac mąkę i proszek i Dirac do masy. Rozłożyć na blasze i rozwałkować. Ułożyc sliwki pocięte na połówki.

Białka ubic na sztywno z cukrem i wyłożyc na śliwki. Składniki na posypkę zagnieść i rozsypac lub zetrzec na pianę. Piec ok. godziny.

 Śliwka w kompocie...

 

Śliwowica

 

1 kg śliwek

2 łyzki rodzynek

10 dkg suszonych sliwek

Laska wanilii

50 dkg cukru

0,5 litra spirytusu

0,5 litra wódki

 

Śliwki umyć, osuszyć, przekroic na pół, wyjąć pestki. Rodzynki, suszone sliwki dokładnie opłukać, odsączyć, dodać świeże śliwki i 3 pestki, zasypac cukrem, zalac spirytusem i odstawic na 3 tygodnie. Po tym czasie zlac płyn. Oowce zalać wódką, dodac wanilię, odstawic na 2 tygodnie, zlac płyn. Połaczyć oba płyny, przefiltrować przez np. watę, rozlac nalewkę do butelek i odstawic na pól roku.

 

Śliwka w kompocie...

 

Sok z mirabelek

 

3 kg mirabelek (czerwone i żółtych)

2 kg cukru

 

Wsypac owoce do sokownika, zasypac cukrem. Gotować, zlewać gotowy sok i przelewac do słoików. Zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.

Śliwka w kompocie...

 

Śliwki do słoika

 

1 kg sliwek

0,5 kg cukru

0,5 l wody

 

Śliwki umyć, przeciac na pół usunąć pestki. Ułożyć w słoikach co warstwę zasypywać łyżka cukru. Do każdego słoika wlac  kilka łyzek 5-6 wody(niewiele bo owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.

Z soki, który puszcza owoce otrzymamy kompot, a  same śliwki możemy uzyć np. do knedli czy klusek.

 

Śliwka w kompocie...

prymat