Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.
[poradnikzdrowie.pl]
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przepis podaje z mojego zeszytu z przepisami, ale od dawna piekę ciasta drożdżowe „na oko”
Ciasto:
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
2-3 łyżki cukru
Cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
½ łyżeczki soli
Reszta:
0,5 kg węgierek
Cukier
Posypka: (podaję taką ilość, ale zalezy na jakiej brytfance piec będziemy. Także możemy dorobic posypki gdyby brakło lub posypac więcej gdyby zostało)
5 łyzek masła lub margaryny
5 łyżek wiórek kokosowych
5 łyzek cukru
W misce tupperware zasypac drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łopatką. Posypać lekko maką i zamknąć miske. Następnie kilkoma kolistymi ruchami miska wyrobic ciasto. Miskę włożyć do ciepłej wody lub połozyc na grzejniku. Gdy się otworzy ponownie zamknąć i czekac do kolejnego otwarcia (20-30 minut). Sliwki umyć, przeciąć na pół iw yciagnąc pestki. Ciasto rozwałkowac na brytfance, ułożyć śliwki i posypac cukrem –ilosć zalezy jak słodkie ciasto lubimy i jakie są owoce. Margarynę lub masło łaczymy z kokosem i cukrem- można zmienic ilość gdyby posypka się nie urobiła dodając mniej lub wiecej tłuszczu. Posypkę kruszymy na śliwki. Pieczemy ok. 40-45 minut w 170 st C.
Ciasto ze śliwkami
Ciasto:
1 kostka masła
4 żółtka
300 g cukru pudru
3 szklanki mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Posypka:
5 dkg cukru
3 łyżki maki
10 dkg margaryny
Reszta:
4 białka
4 łyżki cukru
1 kg śliwek
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Przesitowac mąkę i proszek i Dirac do masy. Rozłożyć na blasze i rozwałkować. Ułożyc sliwki pocięte na połówki.
Białka ubic na sztywno z cukrem i wyłożyc na śliwki. Składniki na posypkę zagnieść i rozsypac lub zetrzec na pianę. Piec ok. godziny.
Śliwowica
1 kg śliwek
2 łyzki rodzynek
10 dkg suszonych sliwek
Laska wanilii
50 dkg cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
Śliwki umyć, osuszyć, przekroic na pół, wyjąć pestki. Rodzynki, suszone sliwki dokładnie opłukać, odsączyć, dodać świeże śliwki i 3 pestki, zasypac cukrem, zalac spirytusem i odstawic na 3 tygodnie. Po tym czasie zlac płyn. Oowce zalać wódką, dodac wanilię, odstawic na 2 tygodnie, zlac płyn. Połaczyć oba płyny, przefiltrować przez np. watę, rozlac nalewkę do butelek i odstawic na pól roku.
Sok z mirabelek
3 kg mirabelek (czerwone i żółtych)
2 kg cukru
Wsypac owoce do sokownika, zasypac cukrem. Gotować, zlewać gotowy sok i przelewac do słoików. Zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.
Śliwki do słoika
1 kg sliwek
0,5 kg cukru
0,5 l wody
Śliwki umyć, przeciac na pół usunąć pestki. Ułożyć w słoikach co warstwę zasypywać łyżka cukru. Do każdego słoika wlac kilka łyzek 5-6 wody(niewiele bo owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.
Z soki, który puszcza owoce otrzymamy kompot, a same śliwki możemy uzyć np. do knedli czy klusek.