Smaki dzieciństwa, czyli babcina kuchnia ...

Opublikowano: 14.11.2011
Autor: Smakosz6
Smaki dzieciństwa, czyli babcina kuchnia ...
Wychowałam się w domu, w którym kulinarne smaki przenikały się wzajemnie. Dziadek pochodził spod litewskiej granicy, a Babcia (jego małżonka)- jest Niemką. Rodzice mojego Taty to Polacy- oboje pochodzą z centralnej Polski- na Pomorze przywędrowali tuż po wojnie. Moi Dziadkowie tworzą swoistą mieszankę kulturową, która obecna jest także, a może głównie, w kuchni. Różne potrawy i smaki łączą się i współgrają, a częśc z nich towarzyszy mi do dziś.Zobaczcie, co mi w duszy gra:)

PARZYBRODA- CZYLI KAPUŚCIANO- ZIEMNIACZANY MIKS



 

 Jedna z moich ukochanych potraw- prosta, a zarazem o niepowtarzalnym smaku. Nazywana w moim domu 'parzybrodą', choc niektórzy zwą ją' pazibrodą'.

Do jej przygotowania potrzebujesz niewiele: białą kapustę, ziemniaki, troszkę śmietany, podsmażone skwareczki z cebulką, sól, pieprz.

Kapustę kroisz na niedbałe kawałki- szatkujesz, ale doś grubo, wrzucasz do lekko osolonej wody, gdy lekko zmięknie dorzucasz obrane i pokrojone na wiartki ziemniaki- gdy będą miękkie- odcedzasz, tłuczesz, dodajesz pozostałe skłądniki i rozkoszujesz się.

Sama robię czasem tę potrawę, ale moja Babcia jest mistrzynią. Zawsze ją o to proszę przed moim przyjazdem.

Spróbujcie zresztą sami.

 

 


 A oto ona w pełnej krasie (parzybroda- a nie moja Babcia-rzecz jasna;):

 

Smaki dzieciństwa, czyli babcina kuchnia ...

www.potrawyregionalne.pl/media/Image/tapety/parzybroda_1.jpg

prymat