PARZYBRODA- CZYLI KAPUŚCIANO- ZIEMNIACZANY MIKS
Jedna z moich ukochanych potraw- prosta, a zarazem o niepowtarzalnym smaku. Nazywana w moim domu 'parzybrodą', choc niektórzy zwą ją' pazibrodą'.
Do jej przygotowania potrzebujesz niewiele: białą kapustę, ziemniaki, troszkę śmietany, podsmażone skwareczki z cebulką, sól, pieprz.
Kapustę kroisz na niedbałe kawałki- szatkujesz, ale doś grubo, wrzucasz do lekko osolonej wody, gdy lekko zmięknie dorzucasz obrane i pokrojone na wiartki ziemniaki- gdy będą miękkie- odcedzasz, tłuczesz, dodajesz pozostałe skłądniki i rozkoszujesz się.
Sama robię czasem tę potrawę, ale moja Babcia jest mistrzynią. Zawsze ją o to proszę przed moim przyjazdem.
Spróbujcie zresztą sami.
A oto ona w pełnej krasie (parzybroda- a nie moja Babcia-rzecz jasna;):
www.potrawyregionalne.pl/media/Image/tapety/parzybroda_1.jpg