Gołąbkowe szaleństwo

Przedstawiam dwa oryginalne pomysły na gołąbki- każdy nieco inny.Mojej rodzinie baaaaaaaaardzo przypadły do gustu!
http://zpierwszegotłoczenia.pl/przepisy/gołąbki-w-sosie-pomidorowym/
GOŁĄBKI ZE SZPINAKIEM,SALAMI, GROSZKIEM ZIELONYM I GORGONZOLĄ- farsz
500 g szpinaku, 1/2 puszki groszku konserwowego,8 plastrów salami,100 g gorgonzoli,1 jajko,3 ząbki czosnku,sól,pieprz
GOŁĄBKI ZE SZPINAKIEM, MIĘSEM MIELONYM I GORGONZOLĄ- farsz
500 g szpinaku, 200 g mięsa mielonego, 150 g gorgonzoli, jajko, cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1/3 szklanki ryż na sypko
Postępujemy identycznie dla obu pomysłów- nadziewamy różnymi farszami. Kapustę należy sparzy, wycinając głąb.
Farsz 1- szpinak, ser, groszek, posiekane salami, jajko, zmiażdżony czosnek i przyprawy dusimy na patelni.
Farsz 2- szpinak(rozmrażamy na patelni), mięso, ser, , zmiażdżony czosnek, cebulę posiekaną drobno, ryż, przyprawy i jajko mieszamy razem.
Napełniamy liście, zawijamy, obsmażamy na patelni. Następnie ukłądamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pikantnym sosem pomidorowym i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 2 godziny. Pyyyyyyyyyyyycha!
PS. Najlepsze z aromatycznym sosem pomidorowym- ale o tym następnym razem:)