Gołąbkowe szaleństwo

Opublikowano: 09.11.2011
Autor: Smakosz6
Gołąbkowe szaleństwo
Chyba wszyscy lubią gołąbki. A z czym nam się one kojarzą? Dla większości to pewnie te tradycyjne, z mielonym mięsem i ryżem zawiniętym w liście kapusty- w zależności od regionu oraz upodobań kulinarnych Pani Domu- podany z sosem pomidorowym bądź po prostu w tłuszczu. Ja postanowiłam nieco \'podrasowac\' to danie tak, aby nabrało innego wymiaru smaku. Zobaczcie sami...

Przedstawiam dwa oryginalne pomysły na gołąbki- każdy nieco inny.Mojej rodzinie baaaaaaaaardzo przypadły do gustu!

 

 

http://zpierwszegotłoczenia.pl/przepisy/gołąbki-w-sosie-pomidorowym/

GOŁĄBKI ZE SZPINAKIEM,SALAMI, GROSZKIEM ZIELONYM I GORGONZOLĄ- farsz

500 g szpinaku, 1/2 puszki groszku konserwowego,8 plastrów salami,100 g gorgonzoli,1 jajko,3 ząbki czosnku,sól,pieprz

GOŁĄBKI ZE SZPINAKIEM, MIĘSEM MIELONYM I GORGONZOLĄ- farsz

500 g szpinaku, 200 g mięsa mielonego, 150 g gorgonzoli, jajko, cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1/3 szklanki ryż na sypko

Postępujemy identycznie dla obu pomysłów- nadziewamy różnymi farszami. Kapustę należy sparzy, wycinając głąb.

Farsz 1- szpinak, ser, groszek, posiekane salami, jajko, zmiażdżony czosnek i przyprawy dusimy na patelni.

 

Farsz 2- szpinak(rozmrażamy na patelni), mięso, ser, , zmiażdżony czosnek, cebulę posiekaną drobno, ryż, przyprawy i jajko mieszamy razem.

 

Napełniamy liście, zawijamy, obsmażamy na patelni. Następnie ukłądamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy pikantnym sosem pomidorowym i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 2 godziny. Pyyyyyyyyyyyycha!

 

PS. Najlepsze z aromatycznym sosem pomidorowym- ale o tym  następnym razem:)

prymat