Do przygotowania sosu potrzebujemy:
* 2 puszki pomidrów
* 1 cebulę białą
* 2 ząbki czosnku
* 1 listek laurowy
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżka posiekanej bazylii świeżej
* 1 łyżka oregano
* 2 łyżki oliwy
* sól i pieprz
Oliwę rozgrzac na patelni, cebulę posiekac i zeszklic, dodac zmiażdżony czosnek, smażyc kilka minut. Doda pomidory oraz pozostałe składniki, wymieszac, przyprawic do smaku. Zagotowac sos, a następnie dusic bez przykrycia około 20 minut, aż 1/3 płynu wyparuje. Przykryc i dusic jeszcze ok. 20 minut.
źródło: //www.kedem.ru/zagotovki/20110901/ketchup/
Idealny do pizzy, wspomnianych już przeze mnie gołąbków oraz wielu innych, o których mowa będzie w następnych odcinkach.
Życzę smacznego!