Papryka jest warzywem bogatym w witaminy , szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.
Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Papryka przybyła do nas już pod koniec XV wieku, w wielu krajach jeszcze cztery wieki później uchodziła za roślinę jedynie ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Gulasz i leczo rozsławiły ją zresztą na cały świat.
Miałam przyjemność jeść węgierski gulasz –niebo w gębie ( piekło w przełyku)
Postanowiłam zrobić gulasz z 3 rodzajami papryk, czerwoną ,pepperoni i czerwoną słodką przywiezioną z wakacji.
składniki:
łopatka bez kości- 1 kg.
cebula - 1szt.
papryka czerwona 1szt
peperoni 1 szt
czerwona mała 1 szt
sól i pieprz do smak
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
liść laurowy 3 szt
czosnek 1 ząbek
Mięso kroję w kostkę posypuję solą ,pieprzem , podsmażam z cebulą pokrojoną w pióra, posypuję papryką mieloną ,nadal podsmażam,dolewam wodę ,liśc laurowy i duszę , po godzinie dodaję papryki pokrojone w paski.Jak mięso i papryką są miękkie oddzielam mięso od wywaru, wywar przelewam do naczynia i miksuję ,wrzucam ząbek czosnku,całość przelewam do garnka dodaję mięso .
Nie zabrakło też zakupu małej dyni z której zrobiłam :
krem dyniowy z dodatkiem gruszki i marchewki z kawałkami kurczaka.
dynia 1 szt ( mała do 1 kg)
wywar z kurczaka 1 litr
gruszka 1 szt
pierś z kurczaka 1/2 szt
marchew 1 szt duża
sól i pieprz do smaku
śmietanka słodka 3 łyżki
imbir 1/2 łyżeczki
- do wywaru wrzucam pokrojoną marchew i dynię ,gotuję do miękkości ,10 minut przed końcem dodaje gruszkę ( obraną i pokrojoną na ćwiartki pozbawioną pestek),przelewam do blendera ,miksuję.
- pierś kroję na drobną kostkę podsmażam ,
- solę , dodaję do zupy,całość mieszam przyprawiam imbirem,
- na koniec polewam słodką śmietanką .