Smak i zapach jesieni

Opublikowano: 22.09.2014
Autor: wyattearp
Smak i zapach jesieni
Po porannych zakupach na targu który o tej porze roku wygląda wręcz bajecznie ,kolorowe papryki , pękate dynie o nieziemskich kształtach a w powietrzu unosi się zapach gruszek i śliwek .

   Papryka jest warzywem bogatym w witaminy , szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości.

 Smak i zapach jesieni

 

Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Papryka przybyła do nas już pod koniec XV wieku, w wielu krajach jeszcze cztery wieki później uchodziła za roślinę jedynie ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Gulasz i leczo rozsławiły ją zresztą na cały świat.

Miałam przyjemność jeść węgierski gulasz –niebo w gębie ( piekło w przełyku)

Postanowiłam zrobić gulasz z 3 rodzajami papryk, czerwoną ,pepperoni i czerwoną słodką przywiezioną z wakacji.

składniki:

łopatka bez kości- 1 kg.

cebula - 1szt.

papryka czerwona  1szt

peperoni 1 szt

  czerwona mała 1 szt

sól i pieprz do smak

papryka mielona słodka 1 łyżeczka

liść laurowy 3 szt

czosnek 1 ząbek

 Mięso kroję w kostkę posypuję solą ,pieprzem  , podsmażam z cebulą pokrojoną w pióra, posypuję papryką mieloną ,nadal podsmażam,dolewam wodę ,liśc laurowy i duszę , po godzinie dodaję papryki pokrojone w paski.Jak mięso i papryką są miękkie oddzielam mięso od wywaru, wywar  przelewam do naczynia i miksuję ,wrzucam ząbek czosnku,całość przelewam do garnka dodaję mięso .Smak i zapach jesieni

 

Nie zabrakło też zakupu małej dyni z której zrobiłam :

 krem  dyniowy z dodatkiem gruszki i marchewki z kawałkami kurczaka.

dynia 1 szt ( mała do 1 kg)

wywar z kurczaka 1 litr

gruszka 1 szt

pierś z kurczaka 1/2 szt

marchew 1 szt duża

sól i pieprz do smaku

śmietanka słodka 3 łyżki

imbir 1/2 łyżeczki

  • do wywaru wrzucam pokrojoną marchew i dynię ,gotuję do miękkości ,10 minut przed końcem dodaje gruszkę ( obraną i pokrojoną  na ćwiartki pozbawioną pestek),przelewam do blendera ,miksuję.
  • pierś kroję na drobną kostkę podsmażam ,
  • solę , dodaję do zupy,całość mieszam przyprawiam imbirem,
  • na koniec polewam słodką śmietanką .Smak i zapach jesieni

 

 

 

 

prymat