Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smacznie i bez mięsa

Większość osób, które znam nie wyobrażają sobie obiadu czy chociaż kolacji bez mięsa. Obiad bez mięsa? Jak to?  Bez mięsa nie znaczy, że nie dobre, czy że się nie najemy. Wręcz przeciwnie. Głównie chodzi o nasze nastawienie do tego co jemy.

Większość osób, które znam nie wyobrażają sobie obiadu czy chociaż kolacji bez mięsa. Obiad bez mięsa? Jak to? 

Bez mięsa nie znaczy, że nie dobre, czy że się nie najemy. Wręcz przeciwnie. Głównie chodzi o nasze nastawienie do tego co jemy. W moim tygodniowym menu mięsko pojawia się raz czy dwa razy na tydzień i w zupełności mi, to wystarcza. Mam kilka propozycji, które mogą się Wam spodobać. 

Vegan curry

1 mały kalafior podzielony na różyczki

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

czerwona cebula drobno pokrojona

puszka ciecierzycy, jeśli jej nie lubicie ciecierzyce możecie zastąpić białą fasolą, tak jak u mnie w domu domownicy raczej za ciecierzycą nie przepadają

3 główki czosnku, drobno posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki curry

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli 

1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

1 szklanka bulionu z warzyw lub wody

1 mała cukinia

szczypta mielonej kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 mały goździk

1 łyżeczka kurkumy

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i podduś. Dodaj kalafior i paprykę, smaż przez około 5 minut do momentu gdy kalafior zacznie robić się miękki.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy dodając czosnek i resztę przypraw.
Połącz i zdejmij z ognia z mieszanka przypraw będzie dobrze ciepła.
Do kalafiora dodaj mieszankę przypraw, ciecierzycę, cukinię i bulion. Gotuj bez przykrycia przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Curry najlepiej podawać z ryżem typu basmati lub z ryżem brązowym.

Smacznie i bez mięsa

Leczo

3 czerwone papryki

3 zielone papryki

3-4 cebule

3 ząbki czosnku

2 cukinie

1/2 kg pieczarek

1 kg pomidorów

zioła prowansalskie

sól i pieprz

słodka i ostra papryka

W garnku rozgrzej ok 1/2 szklanki oleju. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebule i czosnek dodaj do rozgrzanego oleju i lekko podsmaż.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Paprykę pokrój w paseczki lub w kostkę i dodaj do zawartość garnka. Gotuj przez ok. 5 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki a cukinię w kostkę i dodaj do warzyw,przemieszaj. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, na koniec dodajemy przyprawy.
Smacznie i bez mięsa

Curry z ziemniaków i bakłażana

1 bakłażan

3 ziemniaki

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 gałązka kolendry

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki ostrej papryki

5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

1-2 łyżeczki soli

1 szklanka gorącej wody

Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki.

Warzywa posyp solą, kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Kolendrę posiekaj. Posiekaj również cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, podsmażaj ok. 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana, tak samo jak ziemniaki i wyjmij łyżką cedzakową.
Cebulę i czosnek wymieszaj, dodaj kolendrę w proszku i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnie, na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut.
Po upływie ok. 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj. Całość zalej wodą, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś przez ok. 15-20 minut.
Podawaj posypane natką kolendry, a jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki.
Smacznie i bez mięsa
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem

2 marchewki

1 pietruszka

1 brokuł

1 szklanka fasoli

3 pomidory

por

ząbek czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

ulubiony makaron (u mnie kolanka)

sól i pieprz

estragon

liść laurowy

ziele angielskie

Fasolę namocz na noc.

Makaron ugotuj al dente.
Marchewkę i pietruszkę obierz o pokrój w plasterki. Pokrój pora. W garnku rozgrzej olej, dodaj marchewkę, pietruszkę i pora. Duś razem przez ok. 5 minut.
Warzywa zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 10 minut.
Dodaj fasolę i podzielony na różyczki brokuł.
Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Pomidory pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dodaj do zupy.
Gotuj jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodaj estragon, sól i pieprz do smaku.
Zupę podawaj z makaronem.
Smacznie i bez mięsa

Zupa z czerwonej soczewicy

2 pokrojone w kostkę marchewki

1 cebula pokrojona w kostkę

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 pomidory, pokrojone 

1 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 1/2 szklanki bulionu warzywnego

4 szklanki wody

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

Oliwę rozgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę i dusimy ok. 5 minut.
Dodajemy czosnek, marchewkę, pomidory, kumin sól i smażymy ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy soczewicę, bulion,wodę i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu kiedy soczewica będzie miękka ok. 20 minut.
Na koniec dodajemy pietruszkę, mieszamy i podajemy.

Smacznie i bez mięsa

monikaT83 27.01.2016 09:31
Apetyczne propozycje! Bardzo lubię dania bez mięsne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak