Większość osób, które znam nie wyobrażają sobie obiadu czy chociaż kolacji bez mięsa. Obiad bez mięsa? Jak to?
Bez mięsa nie znaczy, że nie dobre, czy że się nie najemy. Wręcz przeciwnie. Głównie chodzi o nasze nastawienie do tego co jemy. W moim tygodniowym menu mięsko pojawia się raz czy dwa razy na tydzień i w zupełności mi, to wystarcza. Mam kilka propozycji, które mogą się Wam spodobać.
Vegan curry
1 mały kalafior podzielony na różyczki
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
czerwona cebula drobno pokrojona
puszka ciecierzycy, jeśli jej nie lubicie ciecierzyce możecie zastąpić białą fasolą, tak jak u mnie w domu domownicy raczej za ciecierzycą nie przepadają
3 główki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki curry
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
1 szklanka bulionu z warzyw lub wody
1 mała cukinia
szczypta mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mały goździk
1 łyżeczka kurkumy
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i podduś. Dodaj kalafior i paprykę, smaż przez około 5 minut do momentu gdy kalafior zacznie robić się miękki.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy dodając czosnek i resztę przypraw.
Połącz i zdejmij z ognia z mieszanka przypraw będzie dobrze ciepła.
Do kalafiora dodaj mieszankę przypraw, ciecierzycę, cukinię i bulion. Gotuj bez przykrycia przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Curry najlepiej podawać z ryżem typu basmati lub z ryżem brązowym.
Leczo
3 czerwone papryki
3 zielone papryki
3-4 cebule
3 ząbki czosnku
2 cukinie
1/2 kg pieczarek
1 kg pomidorów
zioła prowansalskie
sól i pieprz
słodka i ostra papryka
Curry z ziemniaków i bakłażana
1 bakłażan
3 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 gałązka kolendry
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki soli
1 szklanka gorącej wody
Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki.
2 marchewki
1 pietruszka
1 brokuł
1 szklanka fasoli
3 pomidory
por
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
ulubiony makaron (u mnie kolanka)
sól i pieprz
estragon
liść laurowy
ziele angielskie
Fasolę namocz na noc.
Zupa z czerwonej soczewicy
2 pokrojone w kostkę marchewki
1 cebula pokrojona w kostkę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 pomidory, pokrojone
1 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
4 szklanki wody
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Oliwę rozgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę i dusimy ok. 5 minut.
Dodajemy czosnek, marchewkę, pomidory, kumin sól i smażymy ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy soczewicę, bulion,wodę i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu kiedy soczewica będzie miękka ok. 20 minut.
Na koniec dodajemy pietruszkę, mieszamy i podajemy.