smaczna fuzja smaków: jabłko i banan

Opublikowano: 10.08.2012
Autor: caralajna
smaczna fuzja smaków: jabłko i banan
Banan i jabłko, tworzą razem przepyszny duet smakowy. Jeszcze do tego cynamon i można się rozmarzyć. Zaletą tych owoców jest fakt, że są dostępne świeże przez cały rok i zawsze można z nich upiec pyszne ciasta.

Poniżej dwa przykłady na ciasta z wykorzystaniem obu owoców.

 


ciasto róża

 

smaczna fuzja smaków: jabłko i banan
 


Składniki:

Jabłka (3 sztuki), syrop: cukier (3 łyżki), masło klarowane (1 łyżka) lub zastąpić syropem klonowym, z buraka cukrowego lub innym.

Ciasto: mąka pszenna (2 szklanki),  jaja (2 sztuki), banany (2 sztuki), cukier ( 1/2 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cynamon (1 łyżeczka), gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki), sól (szczypta).

Tłuszcz i tarta bułka do formy.

 

Przygotowanie:

 Na patelnię wsypać 3 łyżki cukru i 1 masła (najlepiej klarowanego) i rozpuścić na syrop. Jabłka pokroić w ćwiartki wydrążyć gniazda nasienne a następnie kroić w plastry "półksiężyce". Plastry podpiec w syropie z obu stron aż puszczą sok. Odłożyć na talerz do przestygnięcia.  

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól, jaja i rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (16-20m średnicy, im mniejsza średnica tym wyższe ciasto). Posypać wierzch cynamonem i gałką muszkatołową.  

Na wierzch zaaranżować jabłka wg gustu lub jak na zdjęciu: link do przepisu: „krok po kroku” 

Piec w 180 stopniach 50-60 minut sprawdzać patyczkiem drewnianym czy ciasto jest dobre. Jeśli jabłka zaczną się przypiekać za mocno a ciasto nie będzie gotowe, przykryć od góry papierem do pieczenia. Po ostygnięciu ciasto jest gotowe do podania. 

 

 

smaczna fuzja smaków: jabłko i banan

 


maślana tarta z musem jabłkowym, bananem i razową kruszonką

 

smaczna fuzja smaków: jabłko i banan

 

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna (2 szklanki), jajko (1 sztuka), cukier (1/2 szklanki), masło (100 gram), śmietana kwaśna (1 łyżka).

Kruszonka: mąka pełnoziarnista pszenna lub zwykła (1 szklanka), żółtko (1 sztuka), masło (50 gram), cukier (3-4 łyżki).

Dodatkowo: mus jabłkowy (300 ml) banan (1 duży), cynamon (2 łyżeczki).

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone na małe kawałki (1 łyżkę zostawić na wierzch tarty) i połączyć. Następnie dodać cukier, jajko i jedną łyżkę kwaśnej śmietany. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (ok 1h).

Ciasto rozmieścić na formie do tarty (25-26cm), nakłuć widelcem. (Spodu nie podpiekałam, nie potrzeba ale na pewno można to zrobić). Na spód położyć plastry banana.

Następnie rozsmarować mus z jabłek około 300 ml (użyłam własnej roboty z kwaśnych jabłek, bez skórek).

Całość posypać dwoma łyżeczkami cynamonu (można oczywiście dać więcej lub mniej wg gustu).

Z mąki pełnoziarnistej (można zrobić ze zwykłej, ja po prostu chciałam dodać więcej błonnika), żółtka, masła i cukru zagnieść kruszonkę i posypać tarte. Na wierzch położyć kawałki masełka. (Dodatkowo dodaje wspaniałego maślanego smaku).

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wspaniale smakuje połączenie jabłka i banana, polecam.

Link do przepisu: „krok po kroku”

  

smaczna fuzja smaków: jabłko i banan


S m a c z n e g o

prymat