Serniczki wielkości tak popularnych ostatnio muffinek. Delikatne, kremowe, pyszne… Tym razem z dodatkiem zielonej herbaty. To właśnie ten składnik sprawił, że nabrały intensywnego zielonego koloru. I niepowtarzalnego smaku. Polecam!
Zielone serniczki z bitą śmietaną i truskawkami
400 g półtłustego twarogu
100 g ciasteczek zbożowych
100 g drobnego cukru
50 g masła
100 ml śmietany 30 %
50 ml mleka
3 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki zielonej herbaty w proszku – Matcha
2 duże jaja
2 białka
sok wyciśnięty z limonki
do dekoracji: bita śmietana, truskawki
Ciasteczka zbożowe rozdrobnić przy użyciu blendera. Połączyć z masłem. Silikonowe foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno papierków nałożyć po łyżce przygotowanej masy.
Zieloną herbatę zalać gorącym mlekiem. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut.
Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać do niego twaróg rozgnieciony widelcem, zieloną herbatę, proszek budyniowy, ubitą śmietanę 30 % oraz sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać składniki. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Zieloną masę serową przełożyć do foremek, napełniając je do ¾ wysokości.
Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (w piekarniku ustawić naczynie z wodą, co zapobiegnie wysuszeniu serniczków). Ostudzone serniczki udekorować bitą śmietaną i truskawkami.