Słodkości warte grzechu. Zielone serniczki z bitą śmietaną i truskawkami

Opublikowano: 21.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Zielone serniczki z bitą śmietaną i truskawkami
Mini serniczki, a efekt znacznie większy. W pierwszej kolejności cieszą oko, a dopiero później podniebienie.

 

 

 

Serniczki wielkości tak popularnych ostatnio muffinek. Delikatne, kremowe, pyszne… Tym razem z dodatkiem zielonej herbaty. To właśnie ten składnik sprawił, że nabrały intensywnego zielonego koloru. I niepowtarzalnego smaku. Polecam!

 

 

Zielone serniczki z bitą śmietaną i truskawkami

 

400 g półtłustego twarogu

100 g ciasteczek zbożowych

100 g drobnego cukru

50 g masła

100 ml śmietany 30 %

50 ml mleka

3 łyżki budyniu śmietankowego

2 łyżki zielonej herbaty w proszku – Matcha

2 duże jaja

2 białka

sok wyciśnięty z limonki

 

do dekoracji: bita śmietana, truskawki

 


Ciasteczka zbożowe rozdrobnić przy użyciu blendera. Połączyć z masłem. Silikonowe foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno papierków nałożyć po łyżce przygotowanej masy. 

 

Zieloną herbatę zalać gorącym mlekiem. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut.

 

Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać do niego twaróg rozgnieciony widelcem, zieloną herbatę, proszek budyniowy, ubitą śmietanę 30 % oraz sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać składniki. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.  Zieloną masę serową przełożyć do foremek, napełniając je do ¾ wysokości.

 

Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (w piekarniku ustawić naczynie z wodą, co zapobiegnie wysuszeniu serniczków). Ostudzone serniczki udekorować bitą śmietaną i truskawkami.


 


prymat