Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Bułeczki z truskawkami i kruszonką

Lato od zawsze kojarzy mi się ze smakiem i zapachem truskawek. Soczystych, intensywnie czerwonych, dojrzewających w czerwcowym słońcu. Szkoda, że w tym roku sezon truskawkowy (bynajmniej u mnie) zbliża się ku końcowi…

Pierwszy dzień lata uczciłam słodkimi bułeczkami z truskawkami i kruszonką. Lepiej być nie mogło… Puszyste ciasto drożdżowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego i fantastyczne owoce - słodziutkie truskawki dojrzewające w czerwcowym słońcu. Sezon truskawkowy co roku trwa dla mnie zdecydowanie za krótko. Zwłaszcza sezon na takie ‘prawdziwe’ truskawki zbierane w przydomowym ogródku. Takie bez zbędnych ulepszaczy stymulujących ich wzrost i wpływających na ich smak, których mnóstwo można kupić już na początku maja. Ja zawsze czekam z utęsknieniem na te najlepsze. Truskawki zebrane właśnie teraz smakują doskonale i dlatego z powodzeniem można przygotowywać z nich ciasta, desery, przetwory i inne pyszności. Póki co zapraszam do wypróbowania przepisu na moje bułeczki. 

Bułeczki z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej + 3 łyżki
120 g masła
50 g cukru kryształu
10 g suchych drożdży
400 ml mleczka kokosowego
2 surowe żółtka
szczypta soli

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g masła
60 g cukru kryształu

Ponadto:
300 g świeżych truskawek
cukier puder - do oprószenia

Mąkę pszenną (600 g) przesiać na stolnicę. Dodać do niej suche drożdże i delikatnie wymieszać. Zrobić 'dołeczek' po środku. Dodać mleczko kokosowe, cukier, żółtka i sól. Zagnieść ciasto, na samym końcu łącząc z roztopionym, lekko przestudzonym masłem. Oprószyć mąką i przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (50 - 60 minut).  Ciasto ponownie wyrobić, a następnie rozwałkować. Oprószyć mąką pszenną.

Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Usunąć szypułki. Owoce pokroić na plastry i rozsypać na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Dłuższe boki ciasta zwinąć do środka, uważając, aby owoce nie wypadły. Tak przygotowane ciasto pokroić na plastry o szerokości około 2 cm. Przełożyć na blachę z piekarnika, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 20 minut.

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu. Rozcierać palcami tak długo, aż powstanie kruszonka.

Kruszonkę rozsypać na wierzchu przygotowanych bułeczek.

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190C. Piec około 20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Słodkości warte grzechu. Bułeczki z truskawkami i kruszonką

 

IwonaDD 23.06.2013 18:56
bułeczki prezentują się wspaniale, poczęstowałabym się z przyjemnością

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak