Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa przetwórnia … Pomarańcze

Chyba każdy wie, że najlepsze przetwory to takie, które przygotowujemy sami. Ich zrobienie nie zabierze nam dużo czasu, a efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wyszukane gusta.

 

 

 

 

Dlaczego zdecydowałam się rozpocząć pisanie o przetworach właśnie zimą? Skłoniły mnie do tego soczyste, dojrzałe i niezwykle aromatyczne pomarańcze. Rok w rok przetwarzałam truskawki, wiśnie, czereśnie, czy jabłka. Ale pomarańczy nigdy. I tak mnie jakoś naszło, zwłaszcza, że teraz można kupić pomarańcze w bardzo korzystnej cenie. Nie powiem, że mam mnóstwo wolnego czasu, bo tak nie jest (wie to chyba każda mama spędzająca czas na urlopie macierzyńskim). Dlatego postawiłam na przepisy szybkie w wykonaniu, które zaskakują ciekawym smakiem uzyskanym przy użyciu fantastycznych dodatków.

 

I tak powstał dżem pomarańczowo – limonowy, orange curd z imbirem i kandyzowana skórka pomarańczowa. Jestem również w trakcie przygotowywania ekstraktu pomarańczowego, który swój pełny smak i aromat osiągnie za dwa miesiące. I mam nadziej, że będzie doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, które uwielbiam. Póki co zapraszam do wypróbowania poniższych (sprawdzonych!) przepisów.

 

 

Dżem pomarańczowo - limonkowy

 

2 kg pomarańczy

500 g cukru kryształu

4 limonki

1 papryczka chili

2 cm świeżego imbiru

opakowanie żelfixu

 

 

Pomarańcze oraz limonki starannie umyć pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy i jednej limonki. Owoce obrać, pozostawiając jak najmniejsze ilości białego miąższu.


Z pomarańczy wycinać cząstki i przekładać do szklanego naczynia. Z 'pozostałości' wycisnąć sok i przelać go do garnka. Do soku pomarańczowego dodać sok wyciśnięty ze wszystkich limonek, ¾ cząstek pomarańczy, cukier, skórkę otartą z limonki i pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz całą papryczkę chili. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wyłowić imbir oraz papryczkę chili, a do garnka dodać pozostałe cząstki pomarańczy i żelfix. Gotować jeszcze dwie minuty, po czym przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

 

 Domowa przetwórnia … Pomarańcze

    


Orange curd z imbirem

 

200 g cukru kryształu

120 g masła

4 owoce pomarańczy

4 surowe żółtka

2 całe jaja

1 limonka

1 ½ cm świeżego imbiru

  

Pomarańcze dobrze sparzyć wrzątkiem. Z owoców zetrzeć skórkę, a następnie dokładnie wycisnąć z nich sok. Sok wycisnąć również z limonki.


W metalowym naczyniu umieścić całe jaja, żółtka oraz cukier. Roztrzepać. Dodać do nich imbir starty na drobnych oczkach tarki, połowę startej skórki z pomarańczy (resztę można wykorzystać w inny sposób), sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki oraz masło. Wymieszać składniki.


Naczynie ustawić na garnku z gotującą wodą tak, aby nie dotykało dna. Podgrzewać, cały czas mieszając, do czasu, aż krem stanie się gładki i zgęstnieje. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż dwa tygodnie).


Domowa przetwórnia … Pomarańcze

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

4 pomarańcze

400 g cukru kryształu

 

Pomarańcze wyszorować i dobrze sparzyć wrzątkiem. Z owoców obrać skórkę, usuwając z niej albedo (białą warstwę podskórną – jest gorzka). Tak przygotowaną skórkę z pomarańczy pokroić na drobniejsze kawałki lub w kostkę. Przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować 5 minut, po czym przecedzić i ponownie zalać zimną wodą. Czynności te powtórzyć jeszcze dwukrotnie.


Do garnka wlać 400 ml zimnej wody. Dodać cukier i zagotować. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodać przygotowane skórki pomarańczy. Gotować na małym ogniu do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć, a skórki staną się ‘szkliste’.

 

Skórki wyjąć i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić, aby wyschły (najlepiej na całą noc). Przełożyć do szklanego pojemnika i szczelnie zamknąć.

 

Domowa przetwórnia … Pomarańcze

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak