Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Murzynek z jabłkami

Prawdziwe skarby z jesiennego ogrodu. Słodkie i soczyste. Jabłka… W tych zbieranych jesienią zawsze zachwyca mnie ich aromat. Tak intensywny, tak zachwycający, tak niepowtarzalny…

 

 

 

Słodkość, której trudno się oprzeć. Jabłka w tym przypadku znakomicie się łączą z murzynkiem – być może mało tradycyjnym, ale takim po mojemu. Takim, w którym (oprócz podstawowych składników) jest wszystko co najlepsze – czekolada, konfitura porzeczkowa, miód … Pierwszy raz do ciasta dodałam również część mąki pełnoziarnistej. Z końcowego efektu jestem bardzo zadowolona. Ciasto jest delikatne w smaku, lekko wilgotne, najlepsze zaraz po upieczeniu. Po prostu pyszne…

 

 

Murzynek z jabłkami

 

200 g mąki pszennej + 2 łyżki

200 g konfitury porzeczkowej

120 g drobnego cukru

120 g masła

100 g ‘kocich języczków’

60 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 ml śmietany 30 %

2 łyżki miodu akacjowego

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki cukru cynamonowego

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

5 jabłek

4 duże jaja

cukier puder - do oprószenia

 

W metalowej misie umieścić połamane ‘kocie języczki’, śmietanę 30 % i masło. Misę ustawić na garnku z gotującą wodą. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą. Odstawić na kilka minut.

 

Do osobnego naczynia przesiać obie mąki i kakao. Wymieszać z proszkiem do pieczenia.

 

Jaja roztrzepać. Dodać do nich cukier i konfiturę porzeczkową. Wymieszać składniki. Przy użyciu łopatki silikonowej stopniowo łączyć z masą czekoladową i składnikami sypkimi. Mieszać tylko do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 10 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plastry. Wymieszać z cukrem cynamonowym i 2 łyżkami mąki pszennej. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 185°C. Piec 50 minut.

 

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Murzynek z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak