Domowa przetwórnia … Jagody

Każdego lata przygotowuję spory zapas jagód. I to w różnej postaci. Oprócz owoców mrożonych i suszonych obowiązkowo przyrządzam konfitury, soki i nalewkę. Dlaczego obowiązkowo? Ze względu na lecznicze właściwości tych owoców. Są niezastąpionym i naturalnym lekarstwem na wszelkiego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Działają bakteriobójczo, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu… Długo by wymieniać…
Oprócz właściwości leczniczych jagody doskonale smakują. Zarówno w postaci surowej, jak i przetworzone. Najwięcej mam zawsze owoców zamrożonych, które wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, klusek parowych i pierogów. Konfitury - do naleśników. A i sok jagodowy od czasu do czasu warto wypić...
Konfitura jagodowo - truskawkowa
1 kg jagód
500 g truskawek (mogą być mrożone)
500 g cukru kryształu
1 łyżeczka masła
Owoce opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać masło i cukier (nie przykrywać). Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszając, gotować przez godzinę. Ostudzić i odstawić w chłodne miejsce. Przez kolejne trzy dni gotować po godzinie dziennie. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Konfitura jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie dodajemy do niej nic sztucznego. Przygotowana starym, jak ja to mówię – babcinym sposobem smakuje fantastycznie.
Nalewka jagodowa
1,5 kg jagód
700 g cukru kryształu
1 l spirytusu
3 gałązki świeżej mięty
Jagody opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do dużego słoja, lekko rozgnieść przy użyciu widelca. Dodać świeżą mięte i zasypać cukrem. Odstawić na 7 dni. Po tym czasie zlać sok – powinno być około 1,2 l płynu. Wymieszać go ze spirytusem i przelać do butelek. Zakorkować i odstawić na pół roku w ciemne miejsce.
Jak dla mnie nalewka jagodowa smakiem nie zachwyca, ale jest niezastąpionym lekarstwem – oczywiście spożywana w rozsądnych ilościach i tylko dla dorosłych.
Sok jagodowy
Nie wiem, czy jest ‘coś’, co przygotowuje się w prostszy sposób niż sok jagodowy. Składniki potrzebne do przygotowania soku:
świeże jagody
cukier
Opłukane, świeże jagody układać w małych słoiczkach (o pojemności około 150 ml) do ¾ wysokości. Do każdego wsypać po 2 łyżki cukru. Zakręcić słoiki, pasteryzować 12 minut i … gotowe.
Jagody suszone
Opłukane jagody, bez żadnych dodatków najlepiej ułożyć na tacy i wystawić na słońce. Wieczorem przynieść do domu, następnego dnia ponownie wystawić na słońce. I tak przez kilka kolejnych dni. Ususzone owoce szczelnie zamknąć w słoiku. Z suszonych jagód przygotowuje napar, który leczy bolące brzuszki moich maluchów.