Słodkości warte grzechu. Kluski parowe z jagodami

Opublikowano: 02.07.2013
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Kluski parowe z jagodami
Brak pomysłu na letni obiad? Nic prostszego… Trochę mąki, mleka, drożdży, kilka mniej ważnych dodatków, JAGODY (przez duże J) i do dzieła…

Lato jest cudowne… Cudowne pod względem obfitości świeżych owoców, z których zawsze można ‘coś’ przygotować. Dla mnie ostatnio idealnym połączeniem są owoce z ciastem drożdżowym. Zazwyczaj na słodko. I dziś również jest słodko, z tą różnicą, że nie deserowo, a obiadowo. Kluski parowe z powodzeniem można przygotować w ramach obiadu. Nie wymagają dużych nakładów pracy, nie są kosztowne, ale zachwycają smakiem… Zwłaszcza nadziewane owocami. Jakimi? To już kwestia gustu – ja najbardziej lubię właśnie z jagodami. Jak tylko pojawiają się świeże jagody, muszą być kluski parowe. Zatem sezon jagodowy uważam za otwarty…

Kluski parowe z jagodami

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej + 3 łyżki
60 g masła
40 g cukru kryształu
30 g świeżych drożdży
220 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
2 surowe żółtka
szczypta soli

Ponadto:
200 g świeżych jagód
60 g cukru kryształu
60 g masła
cynamon - do oprószenia
melisa - do dekoracji

Mąkę pszenną (500 g) przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku, do którego wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, sól i połowę mleka. Delikatnie wymieszać ‘zagarniając’ niewielką ilość mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Dodać pozostały cukier przeznaczony na ciasto drożdżowe, resztę mleka, żółtka i ekstrakt cytrynowy. Zagnieść ciasto, na samym końcu łącząc z roztopionym, lekko przestudzonym masłem. Oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (50 - 60 minut).

Jagody wymieszać z 30 g cukru.

Ciasto ponownie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i lekko spłaszczać dłonią. Po środku kłaść po łyżeczce jagód z cukrem, a następnie sklejać brzegi ciasta nad nadzieniem i formułować kulki. Tak przygotowane kluski ułożyć na stolnicy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Kluski gotować na parze, pod przykryciem przez 10 – 12 minut. Podawać od razu po ugotowaniu, polane stopionym masłem połączonym z cukrem (30 g), oprószone cynamonem i udekorowane świeżą melisą.

prymat