Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Torcik krówkowo - porzeczkowy

Propozycja dla leniwych, a wymagających. Dla tych, którzy lubią domowe słodkości.

 

 

Deser, który już kilkakrotnie gościł na moim stole, umilając czas spędzony przy kawie. Niby banalny, ale potrafi zaskoczyć nawet wymagające gusta. Idealnie łączy słodycz masy krówkowej i nutę kwasowości porzeczek. Czemu napisałam, że jest to propozycja dla leniwych? Dlatego, że z powodzeniem do tego deseru można wykorzystać gotowy spód biszkoptowy, dostępny niemal w każdym sklepie. Nic prostszego. I pyszniejszego…

 

 

Torcik krówkowo – porzeczkowy

 

Biszkopt:

5 łyżek drobnego cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja – osobno żółtka i białka

szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać kolejne składniki: cukier, żółtka i na samym końcu 9delikatnie mieszając) obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę przelać do kwadratowej formy o boku około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 30 minut. Ostudzić.

 

Pozostałe składniki:

200 g masy krówkowej

100 g czerwonych porzeczek

5 dag białej czekolady

600 ml śmietany 30  %

50 ml mleka

2 łyżeczki żelatyny

2 opakowania herbatników maślanych w czekoladzie deserowej

galaretka porzeczkowa

 

Żelatynę namoczyć w ciepłym mleku. Dokładnie wymieszać i pozostawić, aby napęczniała.

Galaretkę porzeczkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu, używając 1/3 sugerowanej ilości wody. Przestudzić.

300 ml śmietany ubić na sztywno. Dodać masę krówkową i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód biszkoptowy. Na masie krówkowej ułożyć herbatniki maślane. Pozostałą śmietanę ubić. Połączyć z galaretką porzeczkową i wyłożyć na herbatniki.

Wierzch deseru udekorować czerwonymi porzeczkami i wiórkami białej czekolady. Dobrze schłodzić w lodówce.

 

Słodkości warte grzechu. Torcik krówkowo - porzeczkowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak