Słodkości warte grzechu. Tartaletki czekoladowo - śliwkowe z kremem cappuccino i orzechami
Tego jeszcze nie było. Wyjątkowo kruche spody łączące w sobie smak czekolady i śliwek wypełnione puszystym kremem cappuccino i obficie obsypane siekanymi orzechami. Deser zachwycił wszystkich domowników. Ale muszę przyznać, że jest bardzo syty. Zjedzenie jednej tartaletki w całości graniczy z cudem. Ale tak trudno im się oprzeć…
Tartaletki czekoladowo - śliwkowe z kremem cappuccino i orzechami
Ciasto czekoladowo - śliwkowe:
220 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
70 g drobnego cukru
50 g gorzkiej czekolady
1 ½ łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
5 śliwek
1 jajo
1 żółtko
szczypta soli
Śliwki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Obrać ze skóry i usunąć z nich pestki. Przy użyciu Bendera zmiksować na gładki mus.
Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej cukier, sól, roztopioną gorzką czekoladę, pokrojone w kostkę masło, mus śliwkowy, żółtko, jajo, śmietanę i kakao. Zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinięte folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, wcześniej wysmarowane masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 20 minut. Ostudzić.
Krem cappuccino:
125 g mascarpone
50 g cukru pudru
150 ml śmietany 30 %
100 ml mleka
3 łyżki cappuccino śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
sok wyciśnięty z połowy limonki
Cappuccino umieścić w szklance, razem ze sproszkowaną żelatyną. Zalać gorącym mlekiem, starannie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Mascarpone utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z limonki. Do masy dodać śmietanę ubitą na sztywno oraz cappuccino z żelatyną. Przygotowanym kremem napełnić spody czekoladowo - śliwkowe.
Składniki dodatkowe:
100 g orzechów włoskich
Orzechy posiekać dość drobno. Obficie posypać nimi wierzchy przygotowanych tartaletek. Deser schłodzić w lodówce.