Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Tartaletki czekoladowo - śliwkowe z kremem cappuccino i orzechami

Spełnienie marzeń wielbicieli czekolady, śliwek, cappuccino i orzechów. A wszystko w jednej tartaletce…

 

 

 

Tego jeszcze nie było. Wyjątkowo kruche spody łączące w sobie smak czekolady i śliwek wypełnione puszystym kremem cappuccino i obficie obsypane siekanymi orzechami. Deser zachwycił wszystkich domowników. Ale muszę przyznać, że jest bardzo syty. Zjedzenie jednej tartaletki w całości graniczy z cudem. Ale tak trudno im się oprzeć…

 

 

Tartaletki czekoladowo - śliwkowe z kremem cappuccino i orzechami

 

Ciasto czekoladowo - śliwkowe:

220 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

70 g drobnego cukru

50 g gorzkiej czekolady

1 ½ łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany

5 śliwek

1 jajo

1 żółtko

szczypta soli

 

Śliwki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Obrać ze skóry i usunąć z nich pestki. Przy użyciu Bendera zmiksować na gładki mus.

 

Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej cukier, sól, roztopioną gorzką czekoladę, pokrojone w kostkę masło, mus śliwkowy, żółtko, jajo, śmietanę i kakao. Zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinięte folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, wcześniej wysmarowane masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 20 minut. Ostudzić.

 

Krem cappuccino:

125 g mascarpone

50 g cukru pudru

150 ml śmietany 30 %

100 ml mleka

3 łyżki cappuccino śmietankowego

2 łyżeczki żelatyny spożywczej

sok wyciśnięty z połowy limonki

 

Cappuccino umieścić w szklance, razem ze sproszkowaną żelatyną. Zalać gorącym mlekiem, starannie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

 

Mascarpone utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z limonki. Do masy dodać śmietanę ubitą na sztywno oraz cappuccino z żelatyną. Przygotowanym kremem napełnić spody czekoladowo - śliwkowe.

 

Składniki dodatkowe:

100 g orzechów włoskich

 

Orzechy posiekać dość drobno. Obficie posypać nimi wierzchy przygotowanych tartaletek. Deser schłodzić w lodówce.

 

Słodkości warte grzechu. Tartaletki czekoladowo - śliwkowe z kremem cappuccino i orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak