Słodkości warte grzechu. Tarta Tatin
Tarta Tatin jest rodzajem francuskiego wypieku z jabłkami.
A jak powstała? Krótko mówiąc – dzięki pomyłce. Za twórczynię tej słodkości uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron. Pewnego razu przygotowując zwykłą tartę z jabłkami pomyliła się w układaniu warstw. Najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem pokryła je ciastem. Upieczone i gorące ciasto podała gościom. Od tego czasu trata stała się popisowa słodkością hotelu w Lamotte-Beuvron. Upieczona w 1889 roku tarta została nazwana nazwiskiem roztargnionej właścicielki.
Tarta Tatin szybko zyskała również międzynarodową sławę. A wszystko dzięki Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który po skosztowaniu wypieku zaliczył go do menu swojej restauracji Maxim’s.
Tarta Tatin
Składniki na ciasto
20 dag mąki pszennej
12,5 dag masła
łyżeczka cukru
szczypta soli
Nadzienie
1 kg jabłek
12,5 dag masła
12,5 dag cukru
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier i sól. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać odrobinę lodowatej wody). Rozwałkować i włożyć do lodówki na godzinę.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier i smażyć tak długo, aż powstanie karmel. Przełożyć do formy na tartę. Na karmelu ułożyć obrane i pokrojone na ósemki jabłka (bez gniazd nasiennych). Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. zapiekać 15 minut.
Jabłka wyjąć, przestudzić i ułożyć na nich rozwałkowane ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika i piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Najlepsza jest oczywiście… gorąca.
Ja w taki sposób uczciłam Dzień Jabłka. A Wy?