Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Tarta Tatin

Jabłka, jabłka i jeszcze raz jabłka…. Nie wyobrażam sobie bez nich jesieni, a w mojej kuchni wypieków z ich udziałem. Bez jabłek i roztargnienia pomysłodawczyni nie było by również Tarty Tatin.



Tarta Tatin jest rodzajem francuskiego wypieku z jabłkami.

 

A jak powstała? Krótko mówiąc – dzięki pomyłce. Za twórczynię tej słodkości uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron. Pewnego razu przygotowując zwykłą tartę z jabłkami pomyliła się w układaniu warstw. Najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem pokryła je ciastem. Upieczone i gorące ciasto podała gościom. Od tego czasu trata stała się popisowa słodkością hotelu w Lamotte-Beuvron. Upieczona w 1889 roku tarta została nazwana nazwiskiem roztargnionej właścicielki.

 

Tarta Tatin szybko zyskała również międzynarodową sławę. A wszystko dzięki Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który po skosztowaniu wypieku zaliczył go do menu swojej restauracji Maxim’s.

 


Tarta Tatin

 

Składniki na ciasto

20 dag mąki pszennej

12,5 dag masła

łyżeczka cukru

szczypta soli

 

Nadzienie

            1 kg jabłek

            12,5 dag masła

            12,5 dag cukru

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier i sól. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać odrobinę lodowatej wody). Rozwałkować i włożyć do lodówki na godzinę.

 

Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier i smażyć tak długo, aż powstanie karmel. Przełożyć do formy na tartę. Na karmelu ułożyć obrane i pokrojone na ósemki jabłka (bez gniazd nasiennych). Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. zapiekać 15 minut.

 

Jabłka wyjąć, przestudzić i ułożyć na nich rozwałkowane ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika i piec do czasu, aż ciasto się przyrumieni. Najlepsza jest oczywiście… gorąca.

 

Słodkości warte grzechu. Tarta Tatin

 

Słodkości warte grzechu. Tarta Tatin

 

Ja w taki sposób uczciłam Dzień Jabłka. A Wy?

 


katarzyna124 30.09.2011 09:30
inaczej mówiąc takie\"ciasto do góry nogami\":) Czasem dzięki takim pomyłkom i roztargnieniu wychodza właśnie takie genialne, acz proste potrawy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak