Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Szarlotka sypana

Kto by się spodziewał, że w dzisiejszych czasach można zrobić pyszne ciasto w tak ekspresowym tempie. A jednak można…

 

 

 

Na szarlotkę sypaną trafiłam całkiem niedawno, przeglądając róże słodkości w internecie. I byłam w ogromnym szoku, że można przygotować ciasto bez ugniatania, ucierania, miksowania… Niedowierzając, że to może się udać - wypróbowałam. Przygotowanie ciasta zajęło mi 15 minut. Do tego trzeba doliczyć czas pieczenia. A efekt? Szarlotka rozeszła się błyskawicznie. I była obłędnie pyszna… Polecam wszystkim niedowiarkom :)

 

 

Szarlotka sypana

 

ok. 2 kg jabłek

180 g mąki pszennej

180 g kaszy manny

150 g cukru kryształu

100 g płatków migdałowych

100 g zamrożonego masła

3 łyżki cynamonu

1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder

 

Do jednej misy wsypać wszystkie przesianą mąkę pszenną, kaszę mannę, 100 g cukru kryształu i proszek do pieczenia. Wymieszać składniki. Podzielić na trzy równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z pozostałym cukrem i cynamonem. Zamrożone masło również zetrzeć na tarce.

 

Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Układać warstwami: część składników suchych, połowę jabłek, kolejną część składników sypkich, jabłka i składniki sypkie. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi i wiórkami masła.

 

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 60 minut (jeśli wierzch ciasta przyrumieniłby się zbyt mocno – przykryć folią aluminiową). Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Szarlotka sypana

Martinezek 19.09.2012 18:16
jadłam pyszne:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak