Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Szarlotka miodowa

A dzisiaj dla odmiany zachciało mi się ciasta z jabłkami…

 

 

Udało mi się zdobyć duże, niemal białe papierówki. Już na sam widok tych okazałości nie mogłam się powstrzymać przed zjedzeniem chociaż jednej. I muszę przyznać, że smakowały wybornie… Szarlotka, którą przygotowałam też dość szybko zniknęła. Delikatna, miodowa, z dużymi kawałkami jabłek i chrupiącymi migdałami na wierzchu. Oprószona jedynie cukrem pudrem. Po prostu pyszna.

 

 

Szarlotka miodowa

 

400 g mąki pszennej

150 g brązowego cukru

100 g płatków migdałowych

50 g mąki kukurydzianej

180 ml oleju słonecznikowego

50 ml mleka

5 łyżek miodu

2 łyżki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¾ łyżeczki soli

4 duże papierówki

4 duże jaja

cukier puder

 

Mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesiać przez sito. Dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć jaja, brązowy cukier, olej, mleko i miód. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Składniki sypkie wymieszać z masą płynną oraz jabłkami. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Szarlotka miodowa

 

 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak