Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie

Ten serniczek przyciąga przede wszystkim spojrzenia. Swoją intensywną zieloną barwę zawdzięcza jednemu składnikowi - zielonej herbacie matcha, która każdą słodkość zabarwi na zielono, charakteryzując się przy tym ciekawym smakiem.

 

 

 

Japońska zielona herbata. Tradycyjnie używana podczas cha-no-you - japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Matcha powstaje z liści krzewów osłanianych przed słońcem. Krzewy są zaciemniane na co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami, przez co ich wzrost zostaje spowolniony, dzięki czemu zwiększa się zawartość chlorofilu oraz wspomaga produkcję aminokwasów, a liście nabierają ciemniejszej barwy. Następnie zbiera się młode listki, suszy i ściera na proszek.

 

Matcha staje się coraz bardziej popularna. Stosuje się ją przede wszystkim jako składnik deserów, pamiętając, że im jaśniejszy kolor herbaty tym jej jakość jest wyższa, a smak słodszy.

 


Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie

 

Czekoladowy spód

70 g miękkiego masła

40 g drobnego cukru

40 g mąki pszennej

4 łyżki klasycznej czekolady w proszku

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajo

 

Masa serowa

600 g twarogu półtłustego

100 g cukru pudru

150 ml śmietany 30%

3 łyżki gorącego mleka

2 łyżki zielonej herbaty w proszku - Matcha

opakowanie budyniu śmietankowego

sok wyciśnięty z cytryny

5 jaj

 

Roztopić masło, cukier i klasyczną czekoladę w proszku. Lekko przestudzić. Do masy dodać jajo  i przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć składniki. Przygotowaną masę czekoladową umieścić w tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

 

Zieloną herbatę wymieszać z gorącym mlekiem.


Żółtka wraz z cukrem pudrem umieścić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą wodą. Ucierać ‘na parze’ tak długo, aż masa zblednie i zrobi się puszysta. Twaróg trzykrotnie przemielić. Dodać do masy jajecznej razem z ubitą śmietaną, proszkiem budyniowymi sokiem wyciśniętym z cytryny. Połączyć z zieloną herbatą rozprowadzoną w mleku. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony czekoladowy spód. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
170°C na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec sernik kolejne 20 minut.

 

Sernik ostudzić. Na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę i truskawki. Schłodzić w lodówce.

 

Słodkości warte grzechu. Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie

 

Słodkości warte grzechu. Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie

Agnieszka_B 12.08.2012 22:04
Sernik jest obsypany zieloną herbatą, a te czerwone kryształki to cukier :)
smerfetka79 11.08.2012 22:38
A mnie ciekawi czym jest obsypany??Wygląda bajecznie pięknie:))
Agnieszka_B 11.08.2012 21:54
Z powodzeniem można zastąpić płatkami czekoladowymi. A serniczek polecam - jest pyszny :)
Martinezek 11.08.2012 14:40
Koniecznie do wypróbowania, czy czekoladę proszku mogę zastąpić płatkami czekoladowymi ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak