Japońska zielona herbata. Tradycyjnie używana podczas cha-no-you - japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Matcha powstaje z liści krzewów osłanianych przed słońcem. Krzewy są zaciemniane na co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami, przez co ich wzrost zostaje spowolniony, dzięki czemu zwiększa się zawartość chlorofilu oraz wspomaga produkcję aminokwasów, a liście nabierają ciemniejszej barwy. Następnie zbiera się młode listki, suszy i ściera na proszek.
Matcha staje się coraz bardziej popularna. Stosuje się ją przede wszystkim jako składnik deserów, pamiętając, że im jaśniejszy kolor herbaty tym jej jakość jest wyższa, a smak słodszy.
Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie
Czekoladowy spód
70 g miękkiego masła
40 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
4 łyżki klasycznej czekolady w proszku
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
Masa serowa
600 g twarogu półtłustego
100 g cukru pudru
150 ml śmietany 30%
3 łyżki gorącego mleka
2 łyżki zielonej herbaty w proszku - Matcha
opakowanie budyniu śmietankowego
sok wyciśnięty z cytryny
5 jaj
Roztopić masło, cukier i klasyczną czekoladę w proszku. Lekko przestudzić. Do masy dodać jajo i przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć składniki. Przygotowaną masę czekoladową umieścić w tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Zieloną herbatę wymieszać z gorącym mlekiem.
Żółtka wraz z cukrem pudrem umieścić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą wodą. Ucierać ‘na parze’ tak długo, aż masa zblednie i zrobi się puszysta. Twaróg trzykrotnie przemielić. Dodać do masy jajecznej razem z ubitą śmietaną, proszkiem budyniowymi sokiem wyciśniętym z cytryny. Połączyć z zieloną herbatą rozprowadzoną w mleku. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony czekoladowy spód. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec sernik kolejne 20 minut.
Sernik ostudzić. Na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę i truskawki. Schłodzić w lodówce.